Peppmusik på krogen – då intar trubaduren museet

Mikael "Greef" Öhrn spelar på Cafe
Mikael ”Greef” Öhrn spelar på Café Nell Walden på lördag.

Vi springer på honom ibland. Den tidigare lokaltidningsjournalisten Mikael Öhrn. Nu hankar den välformulerade och poetiske skribenten sig fram i restaurangvärlden, men har man tur så kan man få höra honom gitarrplocka fram några egenkomponerade melodislingor till vemodiga texter om kärlek. Just denna lycka uppenbara sig för alla som slinker in på museet vid lunchtid på lördag. Då ställer han sig på scen under artistnamnet Greef.

Greef – Revived spelar på Café Nell Walden på Landskrona Museum på lördag 13.00-14.30.
– Du behöver inte skriva hur länge jag håller på. Jag måste hem innan tre och kolla fotbollen, säger han och vi anar ett ursprung från Helsingborg.
– Skriv inte det heller, säger han och ler snett.

Artistnamnet eller snarare sitt smeknamn fick han under studietiden i Kalmar.
– Det var på den tiden det pratades mycket om Greven, en norsk Black Metal-artist. Jag var långhårig och skäggig så då blev det Greef, berättar han.  Sin musikstil beskriver han däremot som rödvinspoetisk alternativ Americana.
– Det är väl mest för att jag sjunger på engelska och låtarna handlar om kärlek… eller snarare bristen på den.   Det är mycket vemod men med glimten i ögat.

Besökarna kommer troligen också att få sig en eller annan cover till livs.
– Troligtvis blir det något av Joy Division samt av det kanadensiska doommetallbandet Woods of Ypres.

Några känner säkert igen honom från Det Tunga Artilleriet där låtarna är på skånska.
– Nu blir det  jag ensam med den akustiska gitarren. Lite som på efterfesterna när man pluggade i Kalmar. Då kunde jag bara mina egna låtar, och så får det nästan bli nu också.

Förr var det vanligt med trubadurer på krogarna nu får man gå till museet om man vill lyssna till en av stadens okonstlade vissångare.
– På krogen vill alla ha peppmusik, så det funkar inte att komma med en gitarr och en mikrofon där idag, säger Mikael ”Greef” Öhrn.

Notera – Museet, lördag 13-14.30-ish.  En 80-tals popdänga kan nästan också utlovas.
– Färdigställer jag någon ny låt ikväll så kör jag den också, avslutar han.

Vill du veta mer om Greef – Greef.se

Till arkivet