Annons

Strandberg har fullt fokus på Landskrona

Strax innan avfärd till Linköping och Liberalernas landsmöte fick vi en pratstund med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg.

Något av en ödeshelg väntar för Liberalerna. Idag inleds partiets landsmöte i Linköping och bland de 183 ombuden som ska besluta om den framtida inriktningen finns två Landskronabor.

Annons
 

Torkild Strandberg är så där lagom taggad inför uppgiften. Efter mer än ett halvt liv i partiets tjänst börjar han möjligen känna av en viss trötthet.
– Det klart att det är trevligt att träffa partivänner. Det är också angeläget att ta ansvar i det läge vi just nu befinner oss, säger han.

I Linköping får han sällskap av två Landskronaliberaler, Carl Philip Nilsson som även han är ombud från Skånedistriktet samt Lisa Flinth som har en organisatorisk roll under landsmötet då hon till vardags är biträdande partisekreterare och kommunikationschef i Liberalerna.

Kandiderar inte till riksdagen
Utöver att försöka hålla sams och dra upp riktlinjer för partiets politik i centrala frågor så ska det väljas partistyrelse. Frågan är gjuten, är det inte dags för en comeback i partistyrelsen och på riksplanet. Liberalerna för som bekant en tynande tillvaro runt om i landet. Endast 2,5-3 procent hade röstat på partiet om det varit val idag. Ibland undrar man om det bara är i Landskrona det fortsatt finns ett starkt L-stöd kvar hos väljarkåren. Detta i mångt och mycket tack vare en person, Torkild Strandberg.
– Jag har varit väldigt tydlig. Det är ett glasklart nej. Jag gjort mitt på riksplanet. Jag stod faktiskt med på riksdagslistan redan som 24-åring. Jag har tackat nej till partistyrelsen och jag kommer inte att kandidera till riksdagen vid valet nästa år. Jag är färdig med det, säger Torkild Strandberg med eftertryck.

Även om det alltså är Landskrona som gäller också i framtiden så kommer han att få dra ett av de tyngre lassen under landsmötet. Det var minst sagt starka känslor när Liberalernas vägval debatterades i våras. Liberalerna gjorde klart att man ville ha en borgerlig regering efter nästa val även om man då tvingas söka samråd med Sverigedemokraterna.
– Jag ska leda det allmänpolitiska utskottet som ska staka ut kursen för framtiden och nästa val.
Vårens hetsiga diskussioner tror han inte ska upprepas.
– Man orkar inte träta hur länge som helst. Vi har gjort vårt vägval och nu siktar vi framåt.

Tips från coachen
Vilket är ditt ”tips från coachen” till Nyamko Sabuni?
– Genomför nödvändiga beslut. Hon är kolossalt orädd och kommer att ta oss över riksdagsspärrens fyra procent. Det är jag övertygad om. Det behövs ett liberalt parti i Sveriges riksdag.

Centern?
– Hos oss sitter liberalismen i vårt DNA. Hos centern sitter det i kostymerna. Det vill säga liberalismen är mer än modefluga hos C.

På tal om Linköping, så var riksdagsman Niklas Karlsson (S) minst sagt “starstrucked” när han sprang på Lars Winnerbäck på efterfesten till S-kongressen i Göteborg för två veckor sedan. Vilken kändis hade du önskat kom till ert landsmöte och eldade på ombuden?
– Jag funderade på det och försökte faktiskt ta reda på om det finns någon inbokad. Vi har inte den ekonomin som krävs för sådana utsvävningar.

Efter landsmötet är det strategier inför valåret och inte minst valet till kommunfullmäktige som ska dras upp.  Torkild Strandberg är efter 16 år som kommunstyrelsens ordförande inte mätt på uppdraget.
– Visst har jag haft stunder då jag tvekat. Det vore inte konstigt efter så lång tid. Men jag har en passion för just val. Jag har varit iväg på tyska val flera gånger men även i Danmark och England. I början för att hämta inspiration. Nu är det nog bara ett märkligt intresse jag har, säger han och skrattat hjärtligt.

Avslutningsvis hur tänd på uppgiften är du på en skala mellan 1-10….

…på att delta på landsmötet?
– 5.

… fyra nya år som KSO i Landskrona?
– 9

… att starta upp en ny valrörelse?
– 7

… en lång julledighet?
– 10

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser