Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Prisbelönt fotografi på Galleri Direkt

Glaskonstnär Bertil Vallien och Landskrona konstförenings ordförande Mia Widell hade trevligt samtal med fotografen och konstnären Thomas H Johnsson under kulturnatten.

Precis när Thomas H Johnssons arbete ”Swedish Blue I” var hängt och skulle premiäröppna på Arbetets museum i Norrköping slog pandemin till med full kraft. Strikta restriktioner tvingade utställningen att stänga redan efter någon vecka. Och alla fotografierna har i princip legat nerpackade i transportboxar sedan våren 2020. I samband med kulturnattsfredagens releasefest av skiv- och fotografiboxen ”Det Bortglömda Sverige” presenterades ett litet urval av ”Swedish Blue I” på Galleri Direkt. Efter önskemål hänger fotografierna kvar veckan ut. Dessutom är alla verken till försäljning.

Annons
 

– Utställningen som helhet innehåller över hundra fotografiska verk. Av dessa har jag gjort ett mindre urval där även några landskronamotiv finns representerade … exakt vilka får ni lista ut själv. Givetvis medför en sådan här stor produktion höga kostnader. Specialtillverkade grafitbetsade ekramar med reflexfritt UV-glas (sk muséeglas reds anm), importerad snow white passepartout, arkivbeständiga printar, varenda detalj som kan tänkas på, är tänkt på, därför är det både orimligt och frustrerande att utställningen ska ligga nerpackad, säger Thomas H Johnsson.

”Swedish Blue I” har genomgående fått väldigt bra respons. Det internationella fotomagasinet KATALOG har publicerat delar av materialet. Nordiska museet belönade Thomas H Johnsson med KW Guller-priset. SVT:s kulturprogram ”Sverige” gjorde ett långt reportage. Och Dagens Nyheters konstkritiker Dan Jönsson skrev i en helsides recension: ”De bästa bilderna är ofta de som får en att tvivla på vad man ser. De som skärper blicken, tvingar en att undra hur de egentligen är gjorda, vad som är verkligt. Med andra ord, vad som är bild. Som här, i Thomas H Johnssons fotografier”.

– Det känns verkligen inspirerande med så stort och positivt intresse. Dan Jönsson är en skarp röst, och det är såklart extra roligt när en kunnig och etablerad konstkritiker skriver initierat och uppskattande om ens arbete, vilket också givetvis stärker seriens legitimitet ytterligare. Men nu är det nya tag och jag är i full gång med att återigen boka in utställningen. Och jag vill hävda att ”Swedish Blue” är angelägen fotografi och ett ständigt aktuellt ”ämne”. Men framför allt är ”Swedish Blue” fotografi i sin egen rätt, berättar Thomas H Johnsson

Kärnan i materialet är ett Sverige utanför storstäderna. Men för den skull vill Thomas H Johnsson inte rubricera arbetet som glesbygdspolitik eller som en objektiv och heltäckande geografisk skildring. Fotografierna gestaltar mer ett mentalt tillstånd, en tidsmarkör, med starka beröringspunkter till begrepp som identitet och hem. Verken är fotograferat och gestaltat med analog teknik (negativ färgfilm och Hasselbladskamera). Med en speciell mörkrumsteknik skapas ett egenartat kontrastlöst och motsägelsefullt uttryck som ställer frågor om verklighetsbegreppets objektiva ställning.

– Dessa verklighetsförskjutningar genererar ett dubbelbottnat uttryck. Och därmed utmanar fotografierna inte bara hur vi ser på det gestaltade, utan även hur vi införlivar det vi ser, allting är inte alltid vad det först ser ut att vara, klargör Thomas H Johnsson, och fortsätter,
–  Ofta får jag höra att det inte finns några människor på mina fotografier. Själv vill jag nog påstå att det finns människor i alla mina fotografier … det är bara det att människorna inte alltid syns.

Verk 001.
Foto: Thomas H Johnsson.

”Swedish Blue I” på Arbetets museum i Norrköping.

Verk 174.
Foto: Thomas H Johnsson.

Bild från SVT:s kulturprogram Sverige.

Thomas H Johnsson
Foto: Martin Bogren.

Öppettider Galleri Direkt
Samtidigt med Kulturnatt II i fredags passade Thomas H Johnsson på att hänga en mindre presentation av sin utställning ”Swedish Blue I” på Landskrona Direkts väggar, det som då kallas Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21, in på gården och en trappa upp. De 19 bilderna hänger uppe till och med den 14 november och galleriet har öppet dagligen enligt följande:
Måndag-fredag klockan 14-17.
Lördag-söndag klockan 11-14
Andra tider enligt överenskommelse.

En kommentar till "Prisbelönt fotografi på Galleri Direkt"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Fira far med foto-finissage

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser