Annons

Snart plockas sfinxerna ner

The Spinx, Lund 2021. Finns att beskåda på Galleri Direkt fram till och med söndag.
Foto: Jonas Bylund.

Snart plockas sfinxerna i Landskrona och Lund ner.

Annons
 

Vid en nyligen genomförd statusinventering av Universitetshusets fasader i Lund, upptäckte Statens fastighetsverk att husets fyra sfinxer är i så dåligt skick att de måste tas ner och gjutas om. Detta för att inte riskera att nedfallande betongdelar ska skada förbipasserande.
– Det är naturligtvis tråkigt då sfinxerna är starka symboler för Universitetshuset. Samtidigt måste vi sätta säkerheten först. Sfinxerna, som är 2,2 meter höga, två meter breda och en meter djupa, väger 3,5 ton styck. Vi kan inte riskera att någon förbipasserande kommer till skada om betongdelar faller ned, säger Maria Nordh, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Faktum är att det är andra gången som sfinxerna tillfälligt plockas ned. Husets ursprungliga sfinxer fick avlägsnas 1959 på grund av sitt då dåliga skick. Det dröjde sedan ända fram till 1993 innan dagens fyra repliker kunde sättas upp. I Lunds botaniska trädgårds står sedan 1978 en kvarleva av universitetetshusets ursprungliga utsmyckning. Fotografier av denna sfinxen hänger idag på Landskrona Direkts redaktion, vars väggar ofta går under namnet Galleri Direkt.

Det är fotograf Jonas Bylund som fascinerats av den mytologiska varelsen.
– Sfinxen har länge funnits i mitt medvetande. Sedan sent sjuttiotal har jag fotograferat i botaniska trädgården i Lund och då alltid reflekterat över form och patina hos sfinxen. En hel del bilder har också tagits, men jag har aldrig varit riktigt nöjd. Men för några år sedan kom sfinxen upp till medvetandets yta igen. I en fotobok med bilder tagna i början av 1900-talet av den franske särlingen och fotografen Eugene Atget (1857-1927) hittade jag rätt input och inspiration, berättar han.

Eugene Atget dokumenterade Paris gamla stadskärna – ett Paris som inte finns längre – antagligen därför att han hade någon slags inre drift; han insåg nog – mer eller mindre omedvetet – hur staden utvecklades och att de här kvarteren snart skulle försvinna.
– Resultatet av hans arbete blev minst sagt märkligt och en del bilder har klart surrealistiska kvaliteter, ibland på grund av de långa exponeringstiderna, andra gånger gjorde motivval och ljus att resultatet drogs åt det märkliga, det nästintill esoteriska. Hans bilder blev också en inspirationskälla för de tidiga franska surrealisterna i och med att den kvinnliga fotografen Berenice Abbot gjorde dem kända under 1920-talet, upplyser Jonas Bylund oss om.

Eugene Atget fotograferade framförallt gränder, skyltfönster och innergårdar, men också statyer, minnesmärken och parker.
– Det var i det sistnämnda jag hittade min inspiration. Jag har därför fotograferat sfinxen med ett nytillverkat 1800-talsobjektiv med särskilda egenskaper –  så kallat petzvaloptik – för att i någon mån skapa rätt bildatmosfär. Vid fotograferingstillfället rådde grå halvdager, vilket också bidrog till en känsla av autenticitet, säger Jonas Bylund vars bilder av sfinxen finns att beskåda på Galleri Direkt till och med söndag.

Sfinxen tillsammans med stilleben, porträtt-, arkitektur- och industribilder  i svartvitt och färg fotograferade såväl digitalt som med analoga storformatskameror presenteras i utställningen. Rent av finns även en del miljöbilder tagna med hålkamera. Den vetgirige bör titta in på lördag då Jonas Bylund finns på plats.

Jonas Bylund fotoutställning på Galleri Direkt, Gamla Kyrkogatan 21, Landskrona håller öppet vecka 41.
Torsdag-fredag  14-17
Lördag-söndag 11-15

Universitetshusets mittparti flankeras överst av fyra sfinxer, placerade i par om två. Vid en nyligen genomförd statusinventering, konstaterade SFV att sfinxerna tyvärr har så stora sprickbildningar i betongen att de av säkerhetsskäl måste tas ner och gjutas om.
Foto. Åke E:son Lindman

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser