Framgångar på Beachvolleyboll-EM för ung Kronantjej

Volleyframgångarna fortsätter. Båda de svenska lagen nådde slutspel när U18-EM i beachvolley avgjordes i Ljubljana, Slovenien, gångna veckan.
Volleyframgångarna fortsätter. Nyligen nådde de det svenska landslaget i beachvolleyboll slutspel när U18-EM i beachvolley avgjordes i Ljubljana, Slovenien. Med i laget var blott 14-åriga talangen  Emilia Saxne från Landskrona. Foto: Robert Söderberg.

Nyligen skrevs historia då Kronan för första gången representerades i landslaget i beachvolleyboll. Det var 14-åriga talangen Emilia Saxne som efter en fantastisk sommar med tre SM-guld och flera fina resultat i seniortävlingar lyckades ta en av de två landslags-platserna i U18-landslaget och fick representera Sverige i U18 EM tillsammans med Frida Johansson från Ljungby.

Mästerskapet spelades i Ljubljana, Slovenien, den 2-5 september. Svenskorna hamnade i en tuff och jämn grupp med Polen, Rumänien och Lettland. Polen vann samtliga matcher men övriga lag slog varandra och de svenska tjejerna lyckades knipa en slutspelsplats i och med sin vinst mot Lettland och att man tog tillräckligt med poäng i övriga matcher. I sextondelsfinalen ställdes de mot Cypern, vars ena spelare är den mest meriterade U18-spelaren i Europa och spelade final på World Touren för seniorer så sent som för två veckor sedan.

Trots den tuffa uppgiften spelade Sverige sin bästa match här och vann första set enkelt med 21-12. Cypern kom tillbaka och vann andra set med 21-17. I tredje och avgörande set följdes lagen åt till 9-9 när Cypern gjorde ett litet ryck som svenskorna inte lyckades ta ikapp. Setet till Cypern med 15-12 och därmed var äventyret över för den här gången. Sverige slutade på delad 17:e plats av 32 deltagande lag i mycket tuff konkurrens. Guldet gick till Schweiz och silvret till Ukraina, medan bronset gick till Tyskland.

Värt att notera är att Emilia Saxne har två år kvar i denna åldersklass och det finns möjligheter för henne att deltaga fler gånger i U18EM om hon fortsätter sin fina utveckling och lyckas bli uttagen igen. Avståndet till de allra bästa länderna är inte stort trots enorma skillnader i resurser, och för Emilia Saxne är målet solklart: Att ta en plats i nästa års landslag och att då prestera ännu bättre i mästerskapet. 

Nu väntar inomhussäsongen för Kronan, där Emilia Saxne är en viktig kugge i A-laget som siktar på en topplacering i division 1.
Seriepremiär lördagen den 25/9 klockan 14:00 i Borstahusen IH mot Ymer från Borås.

Publik är välkommen enligt de begränsningar som finns, så ta chansen att en EM-spelare live.

 

Till arkivet