Annons

Gästkrönika: … i Alaska

Hobo´s Yukon Inn i Galen, Alaska

I en föregående skrönika gav jag en hint om när jag och Jim, bartender på Youkon Inn, Galena , Alaska, började ljuga ikapp! Nu ska jag försöka dra mig till minnes hur det gick till. Jag och kompisen Ken ramlade ju in hos Hobo, ägaren av ”the Last Chance Bar”, känt i 50 delstater där borta. Kanske även i 4-5 till… en del inte ens påtänkta! Första kvällen där, på baren, riktades en del misstänksamhet mot oss, cheekakoos, nykomlingar, inte värda ett ruttet lingon. Ifrån vad de kallade ”the lower fortyeights”, syftande på staterna undertill.

Annons
 

Efter första groggen vände jag mig till de församlade barboendena och förklarade att jag bodde lika högt som dem på världskartan, ja t o m högre, då jag bott i Tromsö i Norge. Det lossnade lite och de började undra lite om svenska och norska Lappland.

Jodå, förklarade jag…. (tänk att all fortsättningsvis konversation, försiggick på engelska, men för omyndiga läsare som ännu inte lärt sig detta språk, är det översatt till svenska). Jo däruppe har vi bara två årstider. Jasså, trodde de och gissade hej vilt på vinter och sommar.

Nä, vinter och juli! Det tog några sekunder, sen dundrade skratten. När jag sen förklarade hur tidvattnet rörde sig 40 svenska mil upp i Torneälven och strandsatte både hjulångare och ekor, tittade de åter på varandra och sen igen på mej och skrattade. Vi blev accepterade redan första kvällen.

Vi frekventerade Hobos bar en vecka. En del dagar drack vi bara öl, vilket inte innebär någon risk att bli påverkad i USA, Andra dagar spädde vi med en Bloody Mary då och då, för stämningens skull. Jag berättade hur jag hamnade däruppe, alla satt och lyssnade med spänd förväntan:

Jo, jag var trött på Skånes glam och stoj, så jag drog norröver. Jag ville vara ifred i ödemarken! Köpte ett hemman i skogen, det var 6 km bara till brevlådan. Det var 2 brevlådor där, fast denna granne såg jag inte på flera år. Men efter 3 år slumpade det sig som så att vi möttes samtidigt när vi hämtade posten. ”Trevligt att träffas”, sade jag. ”Hmmm, hmmm” Fick jag till svar. Vi ses, sade jag och började traska. Vänta, hörde jag bakom mej. Jag stannade upp, vände mej om och där kom denna väderbitna särling sparkandes framåt i nysnön Han stannade med sin panna i jämnhöjd med min haka. Du, sade han, vill du komma på fest? Tja efter 3 år i ödemarken när man bara sett ansvarig för biblioteksbuss samt livsmedelsdito, hade en snutt av ensamhet smugit sig på. Fest sade du!? Ja mycket brännvin och mycket k—lla. Brännvin och knu—la, upprepade jag häpet. Ja mycket brännvin och mycket k-ulla, kontrade han. Att leva som eremit i flera år hade satt sina spår och jag blev intresserad. Jasså. Sade jag. Mycket brännvin och mycket K—-a? Ja, varför inte, hur många blir vi? Särlingen tittade på mig och utbrast: DET BLIR DU OCH JAG!!!

Efter denna historia rungade skratten i Hobos bar och väckte småbarnen i grannbyarna. Fast egentligen väcktes de inte. Däruppe, där solen aldrig går ner på sommaren, satt vi en gång på en bar i Circle. Klockan var väl 2-3 på natten. Småbarn stojade och stimmade utanför baren. Jag frågade en dam som visade sig vara farmor: Ska dom inte vara hemma och sova vid denna tiden? Nå, sade hon, vi har sagt att de måste vara hemma innan det blir mörkt!

När skratten lagt sig hos Hobo, böjde bartendern, Jim, sig ner och kliade sig på ankeln, Varvid han utstötte vissa gutturala ljud som tydde på sängkammarversioner av tillfredställelse. Vad sysslar du med undrade jag. Åh, jag bara kliar mej på ku-ken, svarade han. Häpet tänkte jag: här är fanimej en som är värre än jag! Efter en stunds funderade körde även jag igång. Jo, jag var nere i Umeå, 60 mil söderut, hamnade på krogen. Satt där med min öl. Så kom det en dam och undrade om vi skulle dansa. Visst, sade jag och reste mig upp. Oj, vad stor du är sade hon, när jag vecklat ut mina 2 meter. Visst sade jag, allt från Lappland är stort. Nå vi hamnade på hotellrummet och fick av oss kläderna. Oj, vad stor den är, sade hon. Visst, sade jag allt ifrån Lappland är stort! Vi låg där och höll på, då jag sade: flicka lilla, varifrån Lappland kommer du?

Tystnad i Hobos bar. Sen ramlade polletten ner och de barn som inte vaknat än, var nu klarvakna. Ända ut till inuitkusten, 500 km ifrån Galena. Jim, bartendern hämtade sig! Gästerna tittade på honom med spänd förväntan….. Jo, sade han, jag stod med kompisen häromdagen och pissade i Youkon River, du vet, vi hade hinkat en del. Jag langade ut snorren och den dök under vattnet. Oh, det måste vara kallt, sa kompisen. Ja, sade Jim, det är ganska djup också.

Nu var alla bargästerna med. Skratten rungade ända till Nordpolen, där isen sprack. Alla samlades vid bardisken, runt mej och på andra sidan, Jim, bartendern. Här var det nu min tur igen. Samlade mej och förtäljde följande:

Jo, nog vet ni hur det är när älvarna går upp på våren!? Dunder och brak, hela byar kan svepas med av ismassorna. Flera av bargästerna nickade instämmande. Jo, däruppe i Lappland, så fort isen släpper, har jag och kompisen en simtävling. 15 km ner till Jukkasjärvi. Den som kommer sist får bjuda på en öl på Jukkasjärvi Wärdshus. Jag brukar vinna!! Fast förra året kom kompisen först. Han stod där med fötterna i vattnet och isflaken höll på att sopa undan honom. Han sade: För helvete, Janne, du brukar ju alltid vinna, vad hände? Jo, sade jag, det låg ett gäng nakna damer och solade på en fäll i strandkanten. Du vet, den växte och tog i botten. Det sinkade! Men för böveln, Janne, du kunde ju simmat på rygg. Nå, sade jag, tänk på Laxforsbron!

Skratten rungade över hela den nordliga hemisfären. Ända bort till Novalja Semlja, trodde de att det var oväder på ingående. Då, det var DÅ!!…! Jim, bartendern, yttrade de numera historiska orden: I GIVE UP!!! YOU ARE THE BIGGEST LIAR, EVER WALKED IN A PAIR OF BOOTS!!!

Som sagt, när jag var yngre kunde jag hitta på vilka historier som helst. Det kan jag inte längre…

JANNE SVENSSON

 

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Ingen ersättning utgår

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser