Debatt om Attendo ledde till infekterat efterspel

Två svenska flaggor samt en som representerar Kalmarunionen hänger på Rådhuset denna tisdag.
Onsdagens debatt om Attendo i Rådhuset har fått ett infekterat efterspel.

Den styrande Treklövern och främst då omsorgsnämndens ordförande Jan Allan Beer (L) pressades på onsdagens kommunfullmäktige hårt av oppositionen. Detta sedan Fatmir Azemi (S) lämnat in en interpellation med ett antal frågor som rörde Landskrona stads förlängning av avtalet med det hårt kritiserade vårdbolaget Attendo.  Efterspelet till debatten pågår än.

Det var i samband med att omsorgsnämndens ordförande Jan-Allan Beer skulle gjuta olja på vågorna som det brann till riktigt rejält hos en politiker som följde webbsändningen från mötet.
– Som en rolig liten detalj kan ni ju gå och fråga er egen ledamot i omsorgsnämnden, vars mamma finns på det här stället. Enligt förvaltningschefen är hon alldeles utmärkt nöjd och lovordar den nya driften, sa Jan Allan Beer och den utpekade ledamoten tog omgående kontakt med förvaltningschefen.
– Han bedyrade att han absolut inte pratat om detta med Jan Allan. Detta är inte klokt. Att min mamma bor där och att jag varit missnöjd med verksamheten vet en del men det är inget jag vill skylta med. Och absolut inte i den offentliga debatten. Jag har berättat om det i nämnden men har i offentligheten gjort skillnad på min roll som politiker och anhörig och därför låtit andra föra talan i frågan. Jag menar att uttalandet är integritetskränkande och bryter mot all form av sekretess. Dessutom ljuger han så att han tror sig själv, säger den mycket upprörda ledamoten.

Under mötets gång går Jan Allan Beer upp i talarstolen och ber att få korrigera sina uppgifter. Han förklarar att det inte är omsorgschefen utan Attendos verksamhetschef på Skiftesvägen som berättat hur bra oppositionspolitikern nu tycker driften är.
– Det kommer verksamhetschefen dessutom att vidimera när ni pratar med henne, säger Jan Allan Beer till Landskrona Direkt.
Att han skulle ha tummat på sekretess eller att det är integritetskränkande att från en talarstol stå och berätta om vem som bor på äldreboendet och vad deras anhöriga tycker om driften ser han inga bekymmer med.
– Det vet alla, att ledamotens mamma bor där och det är väl bara bra om de nu tycker att allt blivit bättre, säger Jan Allan Beer.

Landskrona Direkt har sökt Attendos verksamhetschef Camilla Persson för en kommentar utan att lyckas nå henne.
– Jag har pratat med henne. Hon vet att jag aldrig sagt vad Jan Allan påstår, säger ledamoten som är kränkt av situationen.

– Hade jag varit i fullmäktige hade Jan Allan fått svar på tal direkt. Nu är jag bara så upprörd och förbannad. Det märks att ni undersöker saken. Telefonen går varm. Helt plötsligt ringde rent av Jan Allan också och skulle be om ursäkt.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) är den som i förlängningen har ansvar för sin laguppställning och han säger att han inte uppfattade Jan Allans uttalande från talarstolen igår då han satt i samtal med en tjänsteman just då.
– Jag har talat med Jan Allan idag. Han beklagar djupt det som hände och har bett ledamoten om ursäkt. För min del är saken med det utagerad, säger Torkild Strandberg.

När Landskrona Direkt frågar omsorgschef Håkan Strömgren om Jan Allan Beers uttalande är att betrakta som att han bryter mot sekretessen svarar han.
– Jag får hänvisa dig till min ordförande gällande din fråga.

Till arkivet