DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Var är kritiken mot S från Hyresgästföreningen angående marknadshyror

Stefan Olsson, (SD) har idag lämnat in en motion till kommunfullmäktige med rubriken "Inför ett screeningprogram för psykisk hälsa i skolan". motionerat
Stefan Olsson, (SD) vill höra Hyresgästföreningens åsikt om regeringens förslag om fri hyressättning.

Vi minns alla valrörelsen 2018, när Socialdemokraterna tillsammans med Hyresgästföreningen förde en ohederlig kampanj i bl.a. Sandvången om att SD ville införa marknadshyror. Tillsammans delade man ut lappar i brevlådor och stod på torget för att kampanja mot SD. Själv fick jag svara på ett otaliga debattartiklar med olika påhopp från företrädare för Hyresgästföreningen.

Utredningen om marknadshyror som presenterades idag är bara ytterligare ett bevis på hur Socialdemokraterna sålt sin själ till sina samarbetspartier. Utredningen föreslår att när en marknadsmässig hyra är satt ska hyran följa inflationen. Så äts de framtida löneökningarna upp för hyresgästerna. Fastighetsägaren ska också, en gång om året, kunna hänvisa till ”ändrade förhållanden” för att höja hyran ännu mer. Om detta blir verklighet i juli 2022 riskerar hyresgäster chockhöjda hyror på tiotusentals kronor om året och ungdomar får det svårare att skaffa sin första lägenhet.

Ett förslag om fri hyressättning i nybyggnation innebära ett hårt slag mot unga, låginkomsttagare, ensamstående och äldre, medan de som gynnas är de med den tjockaste plånboken och en redan välmående fastighetsbransch. Detta trots att Socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson i civilutskottet inför valet 2018 sa ”Nej till marknadshyror”. Förslaget innebär faktiskt att man inför marknadshyror, både i nyproduktion och också i befintligt bestånd när man bygger om till exempel vindar och det ska råda fri hyressättning för samtliga fastigheter som byggs eller byggs om till hyreslägenheter efter första juli 2022. I praktiken innebär fri hyressättning att hyresvärden och hyresgästen kommer överens om hyran, utan förhandlingar via ombud.

Det har blivit ett socialdemokratiskt signum att föra en politik vars motsats man gick till val på, dels för att blidka Miljöpartiet, dels för att man ingick en överenskommelse (Januariöverenskommelsen) med Liberalerna och Centerpartiet för att hålla SD ute från inflytande. Sverigedemokraternas bestämda uppfattning är att marknadshyror är fel väg att gå. Detta inte minst då det innebär en påtaglig risk för kraftigt höjda hyror för de bestånd som omfattas. Siffror från bland annat SCB har dessutom tidigare pekat på att majoriteten av de som väljer att bo i hyresrätter är unga och låginkomsttagare. Andra studier pekar på att införande av marknadshyror skulle drabba en mycket större andel av befolkningen med låga inkomster än med höga. Bland lågavlönade bor omkring 50 procent i hyresrätter, medan motsvarande siffra bland högavlönade är 10 procent.

De potentiellt ökade hyreskostnaderna skulle således till största delen drabba människor med förhållandevis små marginaler. Vi anser inte att det är en rättvis eller sund prioritering, och det tror vi heller inte att stora delar av svenska folket tycker.

Inför valet 2018 skrämde Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna sina egna medlemmar och väljare att unga, barnfamiljer och pensionärer inte kommer att ha råd att bo kvar i sina lägenheter.

Min fråga till Hyresgästföreningen är: När får vi Landskronabor se ett drev, kampanj eller debattartiklar mot Socialdemokraterna liknande den mot SD 2018?  Eller kommer ni kontakta SD och fråga om vi är med på en kampanj mot S? Om inte så bevisar det bara att ni inte är en opolitisk förening, utan en av grenarna i det socialdemokratiska trädet som tycker det är okej med marknadshyror när Socialdemokraterna vill införa det.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet