DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Avbryt samarbetet med Attendo

Kommunalråd Fatmir Azemi får förtroendet att toppa Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige och får väl därmed anses vara den politiker som utmanar Torkild Strandberg (L) om att bli kommunstyrelsens ordförande.
Kommunalråd Fatmir Azemi (S) anser att Attendo förbrukat sitt förtroende i Landskrona och att avtalet med vårdföretaget absolut inte ska förlängas. Arkivbild.

Avtalet med Attendo ska avbrytas och absolut inte förlängas. Attendo har förbrukat sitt förtroende.
De har bedrivit sin verksamhet i Landskrona med undermålig kvalité under många år. Under resans gång har bolaget fått en rad anmärkningar för brister inom verksamheten. Förra sommaren fick man ett vite på 600 000 kronor. De var dessutom det äldreboende i Landskrona som hade i särklass sämsta nöjdhet i Socialstyrelsens brukarenkät. Bara 39% var nöjda.

Både anhöriga och personal har ringt och berättat om missförhållandena på boendet. Det råder en tystnadskultur i bolaget. Man vill skrämma och hota personalen, så att de inte vågar föra fram sina klagomål. Vi behöver inte arbetsgivare som försöker tysta ner personalen. Vi behöver stärka skyddet för personalen som vågar agera eller larmar om missförhållande.

Nu vill Treklövern förlänga avtalet med dem återigen.

Vi Socialdemokraterna tycker att sådana företag såsom Attendo, inte ska få bedriva verksamhet i vår stad. Vi vill att kommunen tar över driften av boendet.
Attendo har bevisat att deras huvudmål är vinst, inte att ge de äldre en god kvalité. Välfärden ska inte drivas med vinst. Skattebetalarna ska inte finansiera ett AB som trots att de fick hjälp med 120 miljoner kr från staten, väljer att dela ut stora bonusar till direktörerna. Stödet var tänkt att användas t.ex. till ökad utbildning eller att ökad bemanning. Bolag som driver välfärdsverksamhet (Attendo) med hjälp av skattepengar har en stort ansvar gentemot skattebetalarna också. Dem har ansvar för våra äldres hälsa och liv.

En liknande situation har vi i Landskrona. Staden fick mer än 90 miljoner kr för att klara välfärden, men trots det så väljer de styrande Treklövern i år att göra nedskärningar på 50 miljoner kr i välfärden. För oss socialdemokraterna är det klart och tydligt att vinst inte ska plockas ur välfärdsföretaget.

Välfärdspengarna ska återinvesteras i välfärden för att höja kvalitén och uppmuntra personalen med bättre arbetsvillkor. Skattebetalarnas pengar ska inte hamna i kapitalistiska fickor som oftast hamnar
utomlands (Skatteparadis).

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)

 

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com. 
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.
I undantagsfall kan dessa snäva gränser överträdas så till vida att debattören är Landskronabo.

Bifogat din debattartikel ska en bild bifogas samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.
Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet