Annons

IP:s gräsmatta blir politik

IP:s dåliga gräsmatta lyfts upp till diskussion i fullmäktige.

Uppdaterad kl. 16.15

När BoIS-tränare Billy Magnusson efter 1-1 matchen mot Akropolis i söndags träffade HD och Landskrona Direkts utsände var det besvikelse över underlaget, det vill säga den undermåliga gräsmattan, han först förde på tal.

Annons
 

Den annars alltid lika lugne och ödmjuke Billy Magnusson var rejält upprörd efter söndagens hemmamatch i Superettan. Landskrona IP som genom åren gjort sig känd för att ha en av landets finaste fotbollsgräsmattor hade denna gång inte motsvarat förväntningarna.
– Horribelt, ansåg BoIS-tränaren och underströk med all önskvärd tydlighet att åsikten var hans egen och på inget sätt klubbens.

Nu har frågan blivit politik. Det är Sverigedemokraternas ordförande i Landskrona, Daniel Engström, som riktar en så kallad enkel fråga till fritidsnämndens ordförande Bo Lundgren (M).

”Förr var IP känt för Weibulls fina gräsplan, idag blir den känd som Superettans sämsta spelunderlag. Kanske har Landskrona Stad skrotat sin ambition angående BoIS som varumärke? Eller vad säger Treklövern och Bo Lundgren?”, skriver han i brödtexten till den enkla frågan som lyder:

– Vad är din kommentar gällande kritiken mot kommunen angående IP:s gräsmatta?

Svar lär komma i fullmäktige den 3 maj.

Noterbart i sammanhanget
Enligt uppgift från kommunen ska planvärmen varit på hela vintern.  Även plantäckning, gödning och sådd ska ha skett enligt instruktionsboken. Från Landskrona Stads sida har tillförordnad fritidschef Christian Dahl skrivet ett svar på gårdagens insändare på Planket. Samma svar skickar även stadens nytillträde tekniske chef Johan Sjöberg som är den tjänsteman som ytterst ansvarar för stadens idrottsanläggningar, till Landskrona Direkt efter att vi under måndagen ställde frågor angående den omdiskuterade gräsmattan. 

”Det har varit svåra förutsättningar för planunderhållet i år vilket är en utmaning vi delar med övriga kommuner, på grund av den kalla våren. Därtill blev det kort återhämtning då planen användes ända in i december. Svenska fotbollsförbundet har inspekterat planen vid flera tillfällen under våren och godkänt den som matchduglig. Om den inte är i speldugligt skick kan matchdelegaten stänga av planen vilket inte hänt. 
Vi gör vad vi kan och fortsätter dagligen med att försöka förbättra planen med planerade insatser vecka för vecka. Underhållsplanen avser alla fotbollsplaner.
Vi har också löpande dialog med Bois om detta. Nu senast i torsdag då vi hade en god dialog.
Förhoppningsvis blir det snart varmare väder vilket ytterligare kommer hjälpa till att förbättra planen. Vi understryker i sammanhanget att Teknik- och fritidsförvaltningens uppdrag inkluderar alla föreningar i Landskrona stad.”, skriver han i sitt svar.

Stämmer uppgiften att planvärmen varit på hela vintern?
– Den har varit på hela vintern som högst med 10 grader, svarar Johan Sjöberg.

Gräsmattan ska enligt uppgift ha såtts under vecka 9 och har fått flera omgångar med gödning samt även haft så kallad plantäckning.
– Stämmer, även sådd v15 och målområde V17 samt del mot sittplats.

Är där något med, facit i hand, som kunde ha gjorts annorlunda?
– Nej, problemet är spelet fram till 6 december, köldknäppar och snö vid feltidpunkt, sedan varmt 15-16 grader och därefter frost igen, senast i natt.

Upprepar avslutningsvis min fråga om BoIS kan räkna med en bättre matta när laget har två raka hemmamatcher i maj?
– Om vädret blir till det bättre och sol samt en dygnstemperatur på minst 8 grader, avslutar Johan Sjöberg.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser