Helsingborgskonstnärer gästar Galleri Gamla Kyrkogatan

Connie Schössow och Krister Johnsson ställer ut på Galleri Gamla Kyrkogatan från och med den 15 april.
Foto: Privat

På söndag är sista chansen att se Elisabeth Botas målningar på Galleri Gamla Kyrkogatan i Landskrona. Det kommer dock inte att gapa tomt på väggarna länge. Redan på torsdagen den 15 april gästas det lilla galleriet av två nya konstnärer. Det är Connie Schössow och Krister Johnsson, båda från Helsingborg, som ställer ut.

Connie Schössow har målat sedan uppväxten i Köpenhamn.
– Jag har skapat i hela mitt liv och jag fick mitt första staffli när jag var tio år. Jag tillbringade min tid i farmors ateljé, säger hon.

Förutom att hon målat privat så har kreativiteten alltid funnits även i hennes arbete.
– Jag har gått på en grafisk högskola och är utbildad dekoratör och har jobbat som reklamchef för en varuhuskedja. Dessutom har jag designat kläder.

Från Köpenhamn styrdes kosan till Helsingör och sedan Helsingborg.
– Jag har halva min släkt i Sverige så det kändes ganska naturligt. Dessutom kunde jag hyra en penthouselägenhet i Helsingborg till samma pris som en lite lägenhet i Helsingör. Därför pendlade jag till mitt jobb i Helsingör från och med 1983 till för ett par år sedan då jag drog mig tillbaka.

Hennes konst är blandad.
– Jag målar såväl dekorativt som abstrakt. Och alltid i akryl.

Hennes vän Krister Johnsson har inte samma erfarenhet som Connie Schössow.
– Nej, jag har jobbat med att bygga växthus sedan jag var ung, säger han och skrattar.

Att han började måla var mer av en slump.
– Jag hade en kompis som målade och han väckte mitt intresse för cirka tio år sedan. Han gick dock tyvärr bort men jag hade lärt känna hans bror som bor i Québec i Kanada. Han lever på sin konst och jag var varit där ett flertal gånger. Han har lärt mig det mesta, säger Krister Johnsson.
– Jag målar dock mest för att jag tycker att det är kul.

Färger är viktigt i Krister Johnssons konst.
– Jag målar gärna porträtt men naturen är nog det jag målar mest. Motiven kan vara allt från Råå där jag bor till Norrland. Och naturen är för mig färgglad.

Connie Schössow och Krister Johnsson har gått på samma målakurs och har även ställt ut tillsammans tidigare.
– Vi ställde ut på Galleri TwoArt i Nyhamnsläge för ett par veckor sedan så vi känner varandra väl. Och nu kommer vi alltså till Landskrona, säger Connie Schössow.

Utställningen pågår den 15-25 april. Och vernissagen den 15 april hålls mellan klockan 17 och 19. Adressen är Gamla Kyrkogatan 14.

Till arkivet