Annons
Måndagen den 17:e januari
3°C 4.6m/s
Dagens namn: Anton, Tony

Gästkrönika: Fler vårtecken, inte bara knäppgökar…

Flugan Esko hittar varje vår hem till Landskrona Direkts stilsäkre gästkrönikör, Janne Svensson.
Hur det går till? Det handlar om ren och skär tacksamhet.

Som nydanad skolepåg, hade även jag en viss aversion mot flugor. Nyss insatt i alfabetets labyrinter, insåg jag med fasa, att tandkrämen voro sammansatt med dessa varelser. Vilket resulterade i en konsekvent vägran att borsta tänderna, vilket till mycket munterhet uppretade mina föräldrar. Inte blev det bättre när fluortanten dök upp med sin infernaliska vätska.

Annons
 

Åren gick och jag förstod att fluor och flugor inte var samma sak. Tandborstningens tid var åter ett faktum. Flugor hade jag inte en tanke på under flera decennier, man levde omsvärmad av fagrare varelser!

Så en dag, dök han bara upp: Esko!!

En dag satt han bara där. Inklämd mellan tvåglasrutorna. Emot alla naturlagar, hade han pressat sig in där, och han tittade bejakande på mej och ville bli utsläppt. Jag kunde inte motstå hans mångfasseterade ögon utan skruvade isär fönsterrutorna för att ge honom sin frihet. Hans tacksamhet var så stor att han snurrade flera varv runt mitt huvud och sedan satte han sig på min axel och gav mig en kyss som gav eko ända ner i lilltån. Sedan den dagen har han varit en kär familjemedlem. Jag har t o m lyckats dressera honom att balansera på sockerbitar. Barnen älskar honom.” Esko, Esko” skrek dom redan som små, och talets gåva var i antågande. ”Mor” och ”Far” kunde de bara säga som oartikulerade  missljud.

Men ordet/namnet ”Esko” kunde de uttala till fulländning och han höll dem sysselsatta till den vida grad att vi föräldrar tryggt kunde gå på krogen eller bio, utan att behöva vara oroliga.

Detta dock endast under sommartid, ety under vintrarna försvinner han alltid till okänd ort. Men varje vår dyker han upp igen och vi ser honom som ett förebud om sommarens ankomst. Vi blir lika glada varje vår. Ibland har han sina odrägliga släktingar på besök, och för deras skull införskaffades en s k flugsmälla. Esko själv insåg att många av hans relaterade, inte var Guds bästa larver, och det var med blandade känslor han åsåg, vad som skulle kunna beskrivas som massmord. Han övertalade oss att göra ett 5×5 centimeters hål i flugsmällan, för att åtminstone ge några en chans att överleva. Denna flugsmälla tog vi patent på, och den säljs nu under namnet ”Ge flugan en chans”! Storsäljare på bland annat Butteriks. Intäkterna går oavkortat till Esko!

Just nu är han ute på sina äventyr, som han aldrig berättar om, men vi vet att när han åter är tillbaks, ja då är det vår…

JANNE SVENSSON

 

Gör som Janne skicka in en gästkrönika till Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser