Stort grattis Hulta!

Idag säger stort grattis till Kurt Hultqvist - en minst sagt pigg 80-åring
Idag säger stort grattis till Kurt Hultqvist – en minst sagt pigg 80-åring.

Vid lunchtid igår hade ett glatt gäng från Landskrona Fotbollsdomarklubb samlats i Lill-Olas för att grilla korv och hylla kollegan, eldsjälen, den nästintill oumbärlige Kurt ”Hulta” Hultqvist som idag fyller 80 år och ”still going strong” som fotbollsdomare.

– I år gör jag mitt sista år som domare, säger jubilaren som dömt fotboll i 51 år.

Kurt Hultqvists  domargärning och hans engagemang i Landskrona BoIS, inte minst under tiden som Henrik ”Henke” Larsson fanns i klubben, är väldokumenterat. Han är dessutom en flitig flanör.
– Jag går cirka en mil om dagen med en kompis och med min hund Elvis.
Vad färre kanske då känner till är att dessa promenader genom staden genererat i 25-30 nyhetstips till Landskrona Direkt.

Kurt Hultqvist är Landskronit ut i fingerspetsarna. Född och uppväxt i staden, som han är.
15 år gammal stegade han in på försäljningsavdelningen hos Nordströms Eftr. där han fick sitt första arbete som springpojke.

Intresset för kläder skulle komma tidigt. Som 17-åring fick han jobb som försäljare inom ekiperingsbranschen hos Göstas hörna i Landskrona och därefter hos Hense vid gågatan i Helsingborg.
– Där såg jag när bilen med registreringsskylt A1, det vill säga kungens bil, kom för att hämta en skjorta.

Som 25-åring var han tillbaka för att arbeta i Landskrona, ett jobb som förrådsman på Landsverk var det som gällde innan han 1977 blev kontorsservicechef hos V.M.E.  Från 1992 och fram till pension  jobbade han som fastighetsskötare hos Förvaltarna Öresund.

Fotbollen är det som följt honom genom livet.
Kurt ”Hulta” Hultqvist var forward i IK Wormo, Landskrona BoIS, IK Bolton och Dösjebro IF.
– På meritlistan som aktiv måste jag skryta med att jag tränat en gång med Hasse ”HP” Persson, säger han och skrattar hjärtligt.

Hans goda humör i kombination med hans organisatoriska sätt, där problem är till för att lösas, gjorde att Landskrona fotbollsdomarklubb häromåret korade honom till årets eldsjäl.
– Han har varit och är mer eller mindre oumbärlig för oss. Han har varit en förebild för många av oss. Han har fixat med matchtillsättningar och sena återbud på ett sätt som få klarat av, berömmer klubbens ordförande Jonas Ljungberg.

Christer Christensson som själv nådde så pass långt som fjärde domare i allsvenskan har haft Kurt ”Hulta” Hultqvist som förebild.
– När jag lockades att börja döma 1982 ingick Kurt i en allsvensk domartrio tillsammans med Sven Åke Tannerstigs  och Lennart Johansson. Kurt stod för bilen, Lennart för profilen och Sven-Åke för stilen, minns Christer Christenssom som dagen till ära skrivit samman en dikt till 80-åringen.

– Jag har aldrig ångrat en enda sekund att min arbetskamrat Evert Mårtensson lät mig övertalas att börja döma fotboll, säger ”Hulta”.

Det var dock inte långt ifrån att det aldrig blev en domarkarriär.
– Det var efter min första match. Jag hade dömt Dösjebros och Landoras b-lag. Utan att nämna namn så var där en tradig jäkel som hackade på mig matchen igenom, så jag gick in till Evert och tänkte lämna tillbaka visselpipan när jag kom till jobb. Men Evert bad mig att ta det lite lugnt så ringde han upp vederbörande som fick veta att så beter man sig bara inte.
Och sen har det bara fortsatt och den smått unika gemenskapen i domarklubben har naturligtvis bidragit till trivseln.

Henke och Hulta
Mellan korvtuggorna visar Kurt Hultqvists  upp sina välfyllda pressklippsböcker.
 – Titta här. Här har jag mejl från hela världen. Det var när Henrik Larsson tränade BoIS. Det satte sannerligen Landskrona på kartan. Det är det största jag varit med om, säger han som under flera år var pressansvarig i Landskrona BoIS.

I samband med Fotboll-EM i Sverige 1992 förlade det franska landslaget sin bas till Örenäs slott och tränade gjorde laget på Landskrona IP.
– Det var naturligtvis en ära när jag fick uppdraget att döma en träningsmatch mellan fransmännen och Landskrona BoIS. 3-0 blev resultatet, till fransmännen, minns Hulta, som naturligtvis hade kunnat berätta ytterligare en uppsjö med anekdoter.  Idag nöjer vi oss istället med att skicka stora gratulationer till honom och tackar för alla tips genom åren och all god fika han ställt fram på pressläktaren.

Jonas Ljungberg, ordförande i Landskrona FDK uppvaktar jubilaren med blommor och present från från klubben.
Elvis har alltid varit den musikaliska kungen för Kurt Hultqvist.  När han för tolv år sedan körde ner till Tomelilla för att titta på en hund så fick han veta att man först tänkt döpa hunden till Kurt men sedan ändrat namnet till Elvis.
– Då slog jag till direkt. Sedan dess är han med på alla mina promenader. Den 20 mars 2013 tyckte han dock att det bara fanns plats för en kung i staden, minns Kurt Hultqvist och skrattar gott.
Vaccinsprutan är beställd. Det ser Kurt Hultqvist fram emot så att han åter kan får träffa barn och barnbarn men det går som sagt bra att träffas i mindre sällskap med avstånd utomhus i väntan på bättre tider.

 

Till arkivet