Annons

Supporterpolis övertygad: Ingen rasism på IP

Matchen mellan BoIS – Östersund har fått ett efterspel som knappast gagnar någon av klubbarna.

Det råder många meningar om vad som egentligen hände på Landskrona IP när BoIS tog emot Östersund FK på söndagen. Isak Ssewankambo säger att han utsatts för rasistiska tillmälen men supporterpolisen i regionen, Mats Lilja, är övertygad om att det rör sig om ett missförstånd. Supporterpolisen är också övertygad om att det inte är någon supporter som kastat något på Östersunds spelarbuss när denna lämnade Landskrona.

Annons
 

Det var i samband med en Östersundshörna som en supporter, enligt hörnläggaren Isak Ssewankambo, ”gjorde apljud” varpå spelaren konfronterade publiken
– Spelaren är den enda personen på hela idrottsplatsen som hört dessa rasistiska ljud. Jag tror att han har missuppfattat allt, säger Mats Lilja.
– Jag har pratat med tre poliser som stod alldeles intill händelsen och jag här även talat med andra som inte var i samma sällskap som supportrarna. Och alla säger samma sak. Det har buats men inte ropats något rasistiskt.

Mats Lilja ställer sig även frågan om det rörde sig om ett taktiskt drag av Östersundspelaren.
– Östersund försökte hela tiden att dra ut på spelet. De tog lång tid på sig vid inkast, frisparkar och hörnor. De kanske ville få BoIS ur balans, funderar supporterpolisen.

Och faktum är att händelsen utspelade sig i samband med att Isak Ssewankambo skulle slå en hörna.

Mats Lilja är också noga med att poängtera att han inte på något vis vill skydda någon BoIS-supporter.
– Jag har träffat många idioter. Vi hade bland annat incidenten i Växjö härom året när det kastades in bollar. Jag har inga problem med att förpassa sådana ut från läktare med mera. Men rätt ska vara rätt. Jag är tämligen övertygad om att det inte har ropats något rasistiskt.

Supporterpolisen körde till Landskrona för att tala med poliserna som var på matchen.
– Jag åkte dit för att reda ut ett eventuellt hot som spelare riktade mot supportrarna under kaoset. Jag pratade med poliserna och vi gick även genom de ljudinspelningar som poliserna får från mikrofoner som de har kopplade på sig. Men dessa gav inget, vare sig några rasistiska tillmälen eller hot.

Ingen attack på bussen
Han är också övertygad om att det som Östersund FK hävdar är BoIS-supportrar som kastat föremål på bussen vid lagets hemfärd efter matchen har en naturlig förklaring.
– Jag körde faktiskt under en bro precis i närheten av den plats där Östersunds buss träffades av något och jag noterade att det under brokanten låg en sträng med is eller snö som trillat ner i tövädret. Dessutom såg matchdelegaten hur istappar föll från samma bro strax bakom bussen, säger Mats Lilja.
– Polisen konstaterade senare att det inte fanns några skador på bussen och någon anmälan har inte lämnats in, säger han.

Från BoIS håll är man inne på samma linje som supporterpolisen.
– Det är jättekonstigt. Jag pratade med poliserna som stod intill samt några till men ingen säger sig ha hört något rasistiskt alls, säger Mats Aronsson, säkerhetschef på BoIS.

Han betonar dock att saken nu måste utredas grundligt.
– Är det så att något rasistiskt skrikits så tar vi självklart avstånd från detta. Och i sådant fall så måste sanningen komma fram. Men det måste den även om Isak Ssewankambo missförstått buandena. Jag vet att poliserna nu tillsammans med supporterpolisen kommer att utreda och lämna en rapport.

Även BoIS avgående ordförande Urban Jansson är fundersam.
– Jag har inte hört något personligen då jag inte stod så nära händelsen. Men jag talade med en familj som stod intill och de sa att de inte hört något, säger ordföranden.
– Det skulle också förvåna mig mycket om det skrikits något rasistiskt. Jag har under mina tre år aldrig fått in en enda signal på något liknande, inte en då vi hade tusentals supportrar på läktarna. Men jag vill inte gå några händelser i förväg. Vi får se vad utredningen visar.

En del av de supportrar som var på plats tillhör Landskronafamiljen, en grupp BoIS-supportrar som följer sina randiga hjältar i ur och skur.
–  Vi har halva laget som sitter på utländskt ursprung, vi bor i en rätt mångkulturell stad. Isak Ssewankambo har hört fel utan tvekan! Rasism är inget vi står bakom och vår randiga klubb är för alla!, skriver dom i ett inlägg på sin facebooksida.

De hävdar också att Isak Ssewankambo ska ha uttalat hot mot supportrarna i samband med händelsen.

Några anmälningar har ännu inte kommit polisen till handa.

En kommentar till "Supporterpolis övertygad: Ingen rasism på IP"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Östersundspelare anmäld för hot

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser