Ägg på vägg – lysande konst

En Borstahusprofil ställer ut på hemmaplan. I Sverige betraktas Colin Fraser som skotte men i Skottland tycker man att han är svensk efter 40 år i landet. Faktum är att han är svensk medborgare. – Det blev jag i och med Brexit, säger han med ett snett leende.
En Borstahusprofil ställer ut på hemmaplan. I Sverige betraktas Colin Fraser som skotte men i Skottland tycker man att han är svensk efter 40 år i landet. Faktum är att han är svensk medborgare.
– Det blev jag i och med Brexit, säger han med ett snett leende.

Sakta men säkert går vi mot ljusare tider i fler bemärkelser. Detta tar Borstahusens konstförening fasta på och slår upp portarna till konsthallen i Pumphuset på lördagen. På väggarna hänger ”hemmamålaren” Colin Fraser som räknas som en av världens bästa konstnärer som målar med äggtempera.

Det är tio år sedan Colin Fraser hade sin första separatutställning i Landskrona. Då var det Galleri Gamla Staden som prydde sina väggar med Borstahusskottens fantastiska tavlor. Nu är det på Pumphuset som man kan se prov på hur en mästare får till ljus och skuggor på ett vis som få bemästrar. Motiv från Borstahusen och Sandbergen blandas med klassiska stillebenmålningar i modern tappning. Dessutom tas vi med till Varberg och Toronto men får även se prov på tavlor som han valt att måla i svart och vitt.
– Det är ett experiment att måla i svartvitt. Det är inte svårare men annorlunda. Det är roligt att testa, säger Colin Fraser och pekar på en stillebentavla med en stol och ett par jeans.
– Det är ett självporträtt, säger han och skrattar.

Colin Fraser föddes i Glasgow, Skottland 1956. För 40 år sedan flyttade han till Sverige och bor sedan länge i Borstahusen. Därifrån har han också flera motiv på sina tavlor. Men det är mer än bara bilden av de vackra vyerna som Colin Fraser förevigar på sina tavlor.
– Jag promenerar mycket var jag än befinner mig. Det kan vara i Borstahusen eller på gatorna i Toronto. Och under dessa långa promenader har jag skissblock och kamera med. Men det är inte allt. För man tänker mycket när man promenerar, om livet. Och det är känslan i mig som jag vill förmedla i min konst. Inte enbart vyn i sig, säger han till Landskrona Direkt som får en förhandstitt på utställningen.

Och som vanligt när det gäller konst av Colin Fraser så är det ljuset och effekterna av detsamma som fångar betraktaren. Inte minst i hans stillebenmålningar med en nästintill svart bakgrund.
– De ingår i en serie som heter Black Air. Det är konkreta ting och föremål av olika karaktär som möter ett abstrakt svart rum. Jag vill få till såväl en rumskänsla som en djupkänsla. I och med att bakgrunden är svart så målar jag även luften framför objektet, säger konstnären och fortsätter.
– Just stilleben är speciellt. Det är ett traditionellt sätt att måla. Detta i kombination med att jag är en nutidsmålare gör att det blir ett spännande möte.

Colin Fraser berättar om hur viktigt ljuset är för honom. Inte minst i hans ateljé som ligger på översta våningen i ett höghus på Klostergården i Lund. Han berättar också om årstidens förändringar.
– Jag har fönster mot söder och norr. Och som det är nu på vintern så fylls ateljén med solljus som sträcker sig till andra änden av rummet. Det är en speciell känsla. Dessutom har jag ett helt öppet landskap framför mig söderut. Allt förändras med årstiderna.

Konstnären berättar om tekniken han använder och hur icke förlåtande metoden är, då varje penseldrag syns. Han berättar hur färgen tillverkas med äggula, vatten och pigment. Samtidigt är han fast i det månghundraåriga måleriet. 
– Äggtempera är lätt transparent och målas alltid på en panå som jag lagt en kritgrund på innan jag börjar måla. Därför blir det ett speciellt ljus i tavlorna.

Att han kan ha en sådan mångfald på tavlorna som hänger i Pumphuset har med corona att göra.
– Jag skulle egentligen ställt ut i Toronto i vår men den utställningen har skjutits fram till hösten. Det betyder att vi hade mycket konst att välja på när denna utställning skulle hängas, säger Colin Fraser som i övrigt inte drabbats så mycket av restriktioner.
– Jag befinner mig i frivillig karantän ändå. Jag gillar att promenera själv och när jag är i ateljén så är jag ensam.

På lördagens vernissage som hålls klockan 12.00-16.00 kommer det dock att styras upp.
– Vi kommer att ha insläpp via museet och utsläpp genom restaurangen. Dessutom har vi minimerat antalet gäster till tio åt gången då vi är två i personalen plus Colin i konsthallen. Vi får vara 13 personer max, säger Lennarth Cronsell, ordförande i Borstahusens Konstförening.

Utställningen pågår till och med den 5 april.

Noterbart är att Colin Fraser, förutom till hösten i Toronto, även är inbokad med utställningar i London 2022 och i Washington 2023.

Som konstnär är Colin Fraser aldrig fri. Var han än befinner sig och vad han än gör så tänker han på motiv och målning.
– Det är känslorna och tavlan som talar till mig när jag målar. Jag bara målar det som kommer fram inom mig och genom tavlan.
Fokuspunkter är viktigt för Colin Fraser. Ett återkommande exempel är stolar såväl i stilleben som ute i ett landskap. Här en ny monokrom variant som konstnären betraktar som ett självporträtt. 
– Man ställer ju sig frågan vad stolen gör där? Men för mig är föremålen personliga. Vad föremålet säger till andra kvittar för mig.

Till arkivet