Annons
Fredagen den 17:e september
Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ny bro till Citadellområdet

Sedan det står klart att Citadellet inte får det nya statliga förintelsemuseet så planerar Statens Fastighetsverk för nya hyresgäster och arrangemang på området. Dessutom finns det planer på en ny bro från Nordkap till Ewerlövs Holme.

Senast det byggdes en bro över en av vallgravarna var 2013 då Landskrona firade 600-årsjubileum. Då återuppbyggdes en bro åt nordost mellan Citadellområdet till kolonierna. Landskrona Direkt kan nu avslöja att det kommer att byggas ytterligare en bro. Den kommer att koppla samman Lurups Ravelin, Ewerlövs Holme i folkmun, med gräsplanerna västerut. Bron ska byggas och invigas våren 2022.

Annons
 

Sedan länge har bron över till Ewerlövs Holme på Citadellområdet varit stängd då renoveringsbehovet varit stort. Nu är det dock klart att den ska rustas upp med start våren 2022 och samtidigt ska man bygga en ny bro från holmen till marken på andra sidan vallgraven västerut.
– Vi vill öppna upp Ewerlövs Holme. Den ska inte längre vara en återvändsgränd, säger Matthias Stenström, fastighetsförvaltare på Statens Fastighetsverk.
– Det krävs dock en hel del arbete för att göra den nya bron tillgänglig för alla då platsen för den nya bron kommer att byggas under branten till den fantastiska utsiktsplatsen mot Öresund och Ven, säger han.

Faktum är att det funnits en bro på platsen tidigare.
– Där fanns en bro mellan 1931-1951 och det är den bron som vi vill bygga upp igen, säger Matthias Stenström och pekar ut bron på en karta.

Förutom broarna så pågår mycket planeringsarbete gällande Citadellet just nu.
– Tidigare var vi beroende av bidrag och då tog allt tid. Idag har vi fått in fler hyresgäster vilket innebär att vi kan stå på egna ben i större utsträckning. Därför sitter vi nu och planerar på lång sikt. Vad det leder till får vi se.

När Landskrona Direkt gästar så sitter vi i den gula byggnaden som ligger där man kommer in på Citadellet efter att ha gått över bron vid konsthallen. Denna fastighet, som idag består av lägenheter, har fått fasaden vidgjord och lyser vackert gul. Vad som sker med huset i framtiden är oklart.
– Nästa steg är att renovera invändigt och det blir inte lätt. Alla stammar och el måste bytas ut. Därför kan vi inte ta en lägenhet i taget. Om det sedan blir lägenheter eller någon typ av verksamhet får framtiden förtälja.

Målet är alltså att alla fastigheter och lokaler på hela citadellområdet ska hyras ut.
– Det hade varit kul med fler näringsidkare inne på slottet. Den öppna ytan gjordes ju vid för några år sedan och en del arrangemang hölls. Men sedan dog det ut. Här vill vi åter ha in aktiviteter. Vi tar tacksamt emot förfrågningar från näringslivet om någon har en kul idé, avslutar Matthias Stenström.

Matthias Stenström, fastighetsförvaltare på Statens Fastighetsverk pekar ut var det en gång fanns en bro till Lurup (Ewerlöfs Holme) och där den nya nu ska byggas.

Även den befintliga bron till Ewerlöfs Holme ska rustas upp under 2022 är planen.

Förskolan ska snart få tillgång till sin gård igen. Saneringsarbetet är i det närmaste färdigt och så snart det våras ska SFV så gräs och när detta rotat sig kan barnen åter leka på sin uteplats.

En genväg till Ewerlöfs Holme?
– Nej, en förstärkning så att transporter kan komma fram till Smörtaxen när vattenledningarna ska bytas ut i gatan utanför gula längan.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser