Minnesord om Leif Borg

Leif Borg är död.
Leif Borg har avlidit.

F d Kommundirektören Leif Borg har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast sörjande är barn, barnbarn och särbo.

Att promenera med Leif Borg i Landskrona är som att vara ute och gå med kungen. Jag skulle i egenskap av kommunstyrelseordförande avtacka Leif Borg efter hans många år som kommundirektör och hade talat med människor i hans närhet. Hur skulle du beskriva Leif, undrade jag. Superlativen lät inte vänta på sig. Social, trevlig, kompetent, påläst, lojal, insatt, lokalpatriot. Men framförallt, genuin. Precis så var Leif. Men också som att promenera med kungen. Var helst man kom var det någon som kände Leif. Folk hejade, bytte ett par ord, ville ge beröm eller säga ett sanningens ord. 

Född och uppväxt i Landskrona utbildade Leif sig till ekonom, blev kommunalkamrer i en mindre mellansvensk kommun och sedermera budgetchef i Malmöhus läns landsting. Så småningom rekryterades han som kommundirektör till Landskrona av kommunalrådet Harry Nilsson. Även om han valt att bosätta sig i Bjärred när han flyttade tillbaka till Skåne var det Landskrona som var hans hemvist. Det var få kvällar skrivbordslampan inte lyste på Leif Borgs tjänsterum – alltid i tjänst, alltid tillgänglig.

För mig som ungt, energiskt kommunalråd blev Leif med sina långa erfarenhet en omistlig samtalspartner. I allvarliga stunder hade vi alltid nära till skrattet. Jag minns särskilt ett tillfälle. City Gross nya butik hade äntligen invigts och på vägen tillbaka till stadshuset passerade vi en flyttfirma som precis utfört en del arbeten åt kommunen. På kontorsdörren satt en liten handskriven lapp som Leif tvunget skulle läsa. Sagt och gjort lunkade han över gatan, läste lappen och återvände till mig. Leif var något blek i ansiktet och jag frågade vad det stod. Leif svarade så lågmält han kunde med sin kraftfulla stämma att firman erbjöd sin tjänster med budskapet ”Vi flyttar allt, med eller utan moms”. Och den firman har vi precis anlitat, sa Leif. 

Trots åldersskillnaden utvecklade vi en vänskap även efter hans tid i Landskrona kommun. Det dröjde inte länge efter att jag blivit riksdagsledamot som Leif kom på besök i Sveriges riksdag. Och som ordförande i Kommunutredningen var det naturligt för mig att kontakta Leif. Med liv och lust samlade han en gäng före detta kommundirektörskollegor som skuggade utredningens arbete och lämnade värdefulla inspel. För Leif var detta minst lika inspirerande som det var värdefullt för mig.

Det är med sorg jag mottog beskedet att Leif gått bort. En uppskattad kollega och personlig vän har lämnat oss för alltid. Landskrona har blivit en profil fattigare. Tack Leif för gott samarbete och fin kamratskap. Du fattas oss!

Niklas Karlsson (S)
Kommunstyrelsens ordförande 2002-2006

Till arkivet