Annons
Fredagen den 21:e januari
2.2°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Gästkrönika: Olidlig glögg

Janne Svensson passar sig noga för Corona-viruset. Han är en minst sagt god historieberättare och denna gång tar han oss med till Norge.

Det var så här, jobbade uppe i Tromsö i Norge. Det blev nyårsafton, jag skulle jobba 16-24. Hotellet fullbokat av tyskar som skulle titta på fyrverkerierna från Tromsötind, ett magnifikt högt fjäll, utanför restaurangens fönster. Ett fullbokat hotell är glada nyheter för vilken koncern som helst! Vi hade ju fria öl i köket, dock missbrukades inte detta. Kring 22 kom barchefen in i köket och meddelade att om kockarna var sugna på en drink, kunde han bistå med detta. De flesta nappade, det var ju nyårsafton!

Annons
 

Vi jobbade vidare…. 5 i tolv, kom hotelldirektören in i köket och meddelade att all personal var välkommen att dela några glas champagne med gästerna och titta på fyrverkeriet ( som f ö var sponsrat av hotellet).

Således, lite lagom öl, någon drink och sen champagne…. Kl 24 var arbetstiden över och jag skulle gå hem och lägga mej. Skulle börja kl 07, nyårsdag. Putsade arbetsbänkarna, när mina kollegor ringer från hotellets nattklubb: Kom ner och ta en öl! I helvete, jag har första vakt imorgon! Ammen en öl kan du väl ta!? Jävligt svårövertalad(!), gick jag med på detta.

Således 00.30 befinner jag mig i nattklubben…..det blev mer än en öl!!!! Klockan blev 05, och stängningsdags. Det var ju inte läge att gå hem, skulle ju jobba om två timmar! Ähh, tänkte jag, lägger mej på en soffa i restaurangen och skriver en lapp till roomservice att dom väcker mej vid 7-tiden. Lade mig i ett bås…. Vad jag inte tänkte på var ”natreinhold”. Restaurangen hade stängt kl 04. När jag lagt mig kom de och körde dammsugarna, inte fan gick det att sova. Det var filippinskor och de skrattade när jag yrvaket såg mej omkring. Lyssnade på dammsugarvrålet, en halvtimma, sen bestämde jag mig. Det är lika bra att börja jobba.

Således, dusch och ombytt, står jag där och vinglar ovanför skärbrädorna. Så kommer min favoritroomsrviceflicka och tittar på mej , säger ”Janne, du ser ut att behöva ett par bier”. Jag protesterade icke!! Att jobba gick bra, ren rutin. Men vid 09, kommer receptionschefen upp i köket; ”Du, Janne, du som är svensk, du kan väl det här med glögg!? Tja jag hade ju bara blandat med färdigblandat koncentrat, vilket jag meddelade honom. Nejnej, fortfor han, ”de har vin och vodka, men inga kryddor”. Lätt blagad, som jag var godtog jag uppdraget, hade aldrig i livet gjort glögg från grunden, visste knapp vilka kryddor det rörde sig om, dock var köket välutrustat med detta.

Nåväl…….halvpackad…. börjar jag koka glögg till 400 personer….., lådor med vin och vodka tornade upp sig i köket… ”Hur fan ska det här gå”, tänkte jag, men ung och framåt som jag ÄR, körde jag igång. Kanel, kryddpeppar, vin, anis och allt möjligt åkte i brygden… smakade av efter hand. När jag var nöjd åkte vodkan i och sen upp i termokärl. Sparade lite till mina kollegor som skulle börja kl 12, visste att de skulle vara bakfulla efter nattklubbsaftonen.

12. 00. KLOCKAN TOLV!! Sköter jobbet, men med alltmer tvivel på mej själv…. Kollegorna dyker upp, en efter en, alla bakfulla, märker inte att jag blivit packad. De går rakt in i kylen o hämtar en återställaröl. Jag bjuder på nykokt glögg. En stund senare dyker receptionschefen upp: ”Jag ska hälsa från tyskarna, det var den bästa glögg de druckit. Någonsin”, säger han och överantvardar en liter vodka som tack från dem!

Klockan 14, dyker kökschefen upp. Han tittar på mej, sen säger han ”Du Janne, det är nog dags att gå hem!”.

Andemeningen var: kan det vara det tillfället att jag inte tål att se/dricka glögg längre!????

Janne Svensson

 

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser