Annons

BoIS får planhyran efterskänkt och coronakompensation till föreningar

Nu står det klart att Landskronas föreningsliv, såväl idrotts- som kultur,  kan söka bidrag som kompensation för förlorade intäkter under coronapandemi.

Annons
 

Coronapandemin har lett till att många föreningar har lägre intäkter än tidigare år, och vissa har svårt att klara sin ekonomi. I dag tog kommunstyrelsen beslut om att föreningar inom fritids- och kulturlivet ska ha möjligheter till kompensation. Till detta har kommunstyrelsen också fattat beslut om att efterskänka kostnader för Landskrona BoIS på 410 000 kronor.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar över 50 personer har påverkat många föreningars ekonomi negativt. Intäkter från både arrangemang och sponsorer har uteblivit. I dag beslutade därför kommunstyrelsen att teknik- och fritidsnämnden och kulturnämnden ska ta fram kriterier för hur föreningar ska kunna kompenseras. Det är i första hand föreningar som har många aktiviteter för Landskronaborna, och som har en omfattande barn- och ungdomssektion, som ska få ta del av kompensationen.
– Föreningslivet är viktigt för Landskronaborna, och kanske speciellt för att våra barn och unga ska må bra. Därför gör vi nu en riktad insats för att stötta dessa föreningar. Vi vill ha ett aktivt föreningsliv även efter coronapandemin, säger Carina Leffler, stadsdirektör i Landskrona stad.

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att budgetera upp till totalt 400 000 kronor till teknik- och fritidsnämnden och upp till totalt 200 000 kronor till kulturnämnden för kompensationspaketet till föreningarna.

Kommunstyrelsen tog också beslut om att budgetera totalt cirka 300 000 kronor för kompensation till de föreningar som har förlorat intäkter på grund av att Landskronakarnevalen ställts in.  Teknik- och fritidsnämnden har fått i uppdrag att ta fram kriterier för kompensationen.
– Det engagemang som finns i föreningarna är viktigt för oss i Landskrona. Pandemin är en stor påfrestning och därför är jag glad att staden kan bidra till att lätta bördan för föreningslivet, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg.

Att pengarna kommer väl till pass i föreningslivet är tveklöst.
– Det här stödet tror jag välkomnas av många av våra föreningar. Det kan behövas för att locka tillbaka de ungdomar/medlemmar som kanske lagt av under 2020 för att lägret eller turneringen man sett fram emot inte blev av, säger Torbjörn Brorsson (M), kommunalråd.

– Jag är djupt imponerad över det arbete som föreningslivet kämpar för i Landskrona. I tider av pandemin riskerar de som redan är som mest utsatta att få det ännu tuffare. Det måste vi motarbeta, säger Elvir Mesanovic.och understryker därmed den politiska enigheten i frågan.

Landskrona BoIS får planhyra på 390 000 kronor samt en elfaktura på 20 000 kronor efterskänkt av staden.
– Landskrona BoIS har haft en bra säsong spelmässigt och nosar som bekant på en plats i Superettan nästa år. Ekonomiskt har pandemin inneburit att man förlorat publikintäkter och med anledning av detta ser vi det som angeläget att stötta även Landskrona BoIS, avslutar Torbjörn Brorsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser