Annons
Måndagen den 17:e januari
3.2°C 4.6m/s
Dagens namn: Anton, Tony

Gästkrönika: Diplomerad musjägare

Janne Svenssons penna glöder. I vår inkorg ligger flera alster och väntar på att läsas/publiceras. Här nedan en veckofärsk. Hålltillgodo med Jannes tredje krönika här på Landskrona Direkt.

Hösten är här och snart vinter…… Våra oönskade husdjur etablerar sig inomhus! Ja, lägenheten klarar sig och själva kolonistugan också, fast jag ibland hör hur det rasslar där i väggarna. MEN! I somras lade jag märke till att det sprang råttor på tomten vid kolonin. Som jag var förste råttfångare på jordbruket jag jobbade för några år sen, (är icke från Hameln o äger ingen flöjt!) och har viss erfarenhet, såg jag inga större problem.

Annons
 

För 4-5 år sedan var råttgift vedertaget som bekämpningsmetod. Men då våra skyddade rovfåglar åt dessa förgiftade döda råttor och då också avled, beslöt höga EU att förbjuda dessa gifter. Jag såg inga betänkligheter i detta, men när jag kom över ett parti ”Cobra Rax” förra hösten, tänkte jag enligt det gamla engelska ordspråket: ”better safe than sorry”. Mycket riktigt! Under sommaren sprang det så jäkla mycket råttor att giftet tog slut. Jag var tvungen att börja sätta fällor!

Dom gillar bacon, de jävlarna. Skillnaden nu mot då under giftperioden är att jag kan slänga dem i komposten. Ja, jag har tillstånd! Från vederbörande höga myndigheter som vill att jag ska installera BDT-filter på kolonin, fast jag inte har vatten indraget. (här börjar han bli tjatig, reds anm.)

Jag bodde i Billesholm några år. Runtikring huset låg det åkrar och växthus. Gottegott för rått. Hällde betong i råtthålen invid huset, det kom nya. Fortsatte och till slut tröttnade de. Då började de bygga bon i grönsakslanden. När jag grävde på vår och höstar upptäckte jag hålrum som var flera kvadratdecimeter stora. Fast var fasiken tog all jord vägen som de grävt ut? Det fattade jag aldrig! Inte som sorkar och mullvadar, som lämnar en liten hög ovanpå!

Nu ställdes jag ånyo inför ett problem. Då var jag utan gift och de jävlarna var trötta på bacon och allt annat jag försökte locka dem med. Till saken hör att min chef köpt upp en gammal järnhandel som konkursbo. I lagret ingick även fyrverkerier och kinapuffar. Jag frågade chefen om jag fick ta en kasse kinapuffar. Inga problem!

Så varje morgon, innan jag for på jobb, och varje kväll, jag kom hem ifrån detsamma, drog jag på en kinapuff i varje hål. Mina grannar började undra vafan är det som smäller hos mej!?  Jag förklarade hur det låg till och grannarna accepterade detta. Efter någon månad var min tomt råttfri! Då kom grannarna och beklagade sig: ”Dina jävla råttor har flyttat till oss”.

Jag har fortfarande 100-tals chinapuffar liggande. Och råttorna springer omkring som aldrig förr på St Olofs vångs koloniområde. Vad tror Ni händer om jag börjar smälla där? Polis, kanske militär, blir ditkallade. När det ordnat upp sig, väntar säkert ett åtal för störande av allmän ordning, kanske mera då chinapuffar , är förbjudna i lag!

Som jag tidigare nämnt, var jag yngre förr! När jag då var ung och chevaleresk  beslöt jag mig för att utbilda mig till kock 1984. Denna utbildning var förlagd till köket på Abisko Turiststation uppe i fjällen, som under vintern var stängd för säsongen. De som sett ”The Shining” med bland annat Jack Nicholson, vet vilka miljöer det rör sig om! Skrämsel och taktik! Nu var inte hotellet hemsökt av onda andar, MEN AV MÖSS! Då de flesta av kursens deltagare voro av feminint kön, och inte kunde se en mus, utan att utstöta ett skri, som lät ungefär så här: ooooouuuuiiiii!!!!, åtog jag mig uppdraget att sätta fällor. Samt vittja dem under vinterns förlopp. För detta blev jag belönad med följande diplom:

Janne Svensson

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser