Dags för sjunde fotofestivalen

Landskrona Fotofestivalens konstnärliga ledare Monica Allende, curatorn Jenny Lindhe samt avdelningschefen på Landskrona Foto Jenny Nordquist inspekterar framtsällandet av den delen av utställnignen som äger rum i Tyghuset på Kasernplan.
Landskrona Fotofestivalens konstnärliga ledare Monica Allende, curatorn Jenny Lindhe samt avdelningschefen på Landskrona Foto Jenny Nordquist inspekterar uppbyggandes av den delen av utställningen som äger rum i Exercishallen på Kasernplan.

Klockan 12.00 idag fredag drar Landskrona Foto Festival igång. Sedan starten 2013 har ett stort antal fotografer i världsklass ställt ut och årets festival är inget undantag. Sammanlagt medverkar ett 50-tal fotografer i 22 utställningar, både utomhus i stadskärnan och på Citadellet, Landskrona museum, Konsthallen, Tyghuset och Exercishallen vid Kasernplan.

En del förändringar är dock att vänta och naturligtvis är det den rådande pandemin som sätter spår.
– Vi har ett väl genomtänkt upplägg som gör att vi kan genomföra festivalen på ett tryggt och säkert sätt. Bland annat kommer besökare kunna ta del av digitalt utställningsmaterial och alla programpunkter kommer att genomföras digitalt, berättar Jenny Nordquist, avdelningschef på Landskrona Foto.

Monica Allende är festivalens nya konstnärliga ledare och hon ser stora utmaningar till följd av pandemin.
– Normalt så har man god tid att planera in i minsta detalj. Men nu har vi inte från en dag till en annan vetat vad som händer. Därför har mycket arbete skett i realtid, säger Monica Allende.
– Men samtidigt har allt gått smidigt. Jag har varit i Landskrona i två veckor nu. Det jag slås av mest är det fantastiska ljuset. Det har faktiskt också vari en utmaning. Men jag är lugn, säger hon och skrattar.

Mycket av Landskrona Foto Festival kommer att upplevas utomhus. Allt går i ett stråk från Hotel Öresund och stadshushamnen ner till centrum, via gågatorna, över Rådhustorget till Kasernplan och konsthallen till Citadellet.

Temat för årets festival är Minnets Arkitektur.
– Programmet behandlar flera olika frågeställningar sett med dagens glasögon. Syftet är att revidera det som hänt och samtidigt skapa debatt om framtiden, säger Monica Allende.

Fotografer som är representerade på fotofestivalen:
Edward Burtynsky, Simon Norfolk, Peter Funch, Noémie Goudal, Klaus Thymann, Britta Jaschinsk, Jessica Pettway, Sackitey Tesa, Emily Graham, Susan Meiselas, Ziyah Gafić, Patrick Waterhouse, Roger Eberhard, Maja Daniels, Silvia Rosi, Anaïs López, Yim Sui Fong, Lee Kai Chung, Sim Chi Yin, Hrair Sarkissian, Lesia Maruschak, Clemente Bernad, Anton Kusters samt fotografer som dokumenterat Landskrona under 1900-talet.

Ett stort antal fotografer finns också representerade på andra platser. Dessa går under namnet Landskrona Foto Friends. På Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan 21 kan du se jazzpianisten Jacob Karlzons första fotoutställning någonsin. Han ställer ut tillsammans med Örjan Kristenson som arbetat tillsammans med ikonen Christer Strömholm i många år samt Håkan Karlsson, driven fotograf på Landskrona Direkt.

Övriga ”fotovänner” är HDK-Valand på Borgmästaregatan 3, Citadellet / Slottet 7, Galleri Tapper-Popermajer och Galleri Gamla Staden, båda på Norra Kyrkogränd samt Höganäs Museum och Konsthall.

Mer information om såväl fotofestivalen samt dess vänner hittar du på landskronafoto.org.

Öppettider på Landskrona Foto Festival

4 september klockan 12-22
5 september klockan 10-18
6 september klockan 10-18
7-20 september klockan 12-17

Jacob Karlzon ställer ut sina foto för första gången och han får hjälp av ingen mindre än Örjan Kristenson som även han ställer ut på Galleri Direkt tillsammans med Håkan Karlsson.
Till arkivet