Annons

Landskronas Finaste – Äntligen en ny utställning

Hans Jonsson har vägarna förbi redaktionen och överräcker sitt verk till utställningen Landskronas Finaste.  Femmes d’argile 5 det vill säga  Kvinnor i lera 5 heter hans vackra bild. Nästan samtliga konstverk är till salu.

Den 9 juni hölls en succéartad stödauktion för Landskrona Direkt. Det var lokala konstnärer, gallerister och konsthandlare som skänkt alster till auktionen. Nu betalar Landskrona Direkt tillbaka till kulturen. Kommande helg hänger verk av de flesta konstnärerna på Galleri Direkt som har väggar i samma utrymme som tidningens redaktion. Det händer dock mycket mer. På lördagen blir det allt från live-musik och kaffeservering till grillning och workshops på gården i anslutning till Galleri Direkt.

Annons
 

– På något vis ville vi betala tillbaka, visa vår tacksamhet, och då kom vi på idén att låta alla ställa ut. Och någon provision utgår inte om vi säljer någon tavla. Den är redan betald genom auktionen, säger Håkan Karlsson, ansvarig utgivare på Landskrona Direkt.

Fram till fredagen är det ett frenetiskt arbete med att hänga tavlor på Galleri Direkt.
– Här finns allt från små oljemålningar och stora akrylmålningar till glaskonst och fotografier.

En strid ström av konstnärer har i dagarna kommit upp på redaktionen. Fotograf Hans Jonsson arbetar på Fröfabriken men kommer i höst att engagera sig allt mer i konstnärskollektivet K2 i Köpenhamn.
– Vi har en utställning i höst på Dronninglund Kunstcenter i Danmark. Jag kämpar nu med printar som jag gör på ett handgjort japanskt papper, ett så kallat Washi-papper. Det tar tid men blir otroligt vackert, berättar han. På närmre håll än Jylland  kan man från och med nästa helg den 23-/8 – 13/9 i Lund se bilder från Hans Jonssons pressfotograftid på Sydsvenskan.
– Då medverkar jag på Jäger & Jansson Galleri med bilder från Olympen. Jag har med bilder på Thåström. Elvis Costello, Ozzy Osbourne och Lemmy. Även en kanonbild på Miles Davis. Den hade jag rent av glömt att jag tagit, säger fotografen.

Det blir dock mycket mer än bara utställning på Galleri Direkt. På lördagen kommer bland annat Ulf Nietosvuori från Sirius Restaurang & Catering och LA BBQ Team och grillar på gården till galleriet.
– Jag kommer då med min grillvagn. Det kommer att bli flera olika rätter att välja på, utlovar Ulf Nietosvuori som deltagit i flera stora grilltävlingar. Dessutom kommer det att serveras stödfika på gården.

På eftermiddagen blir det även levande musik. Det är ännu så länge hemliga musiker som dyker upp.

Grannarna hänger på
På lördagen passar även grannarna till Landskrona Direkt på att visa upp sig. Bo Giliusson och Ann-Sofie Magnér har sin ateljé och verkstad i samma byggnad.
– Vi kommer att ha en enklare workshop i sömnad och så kommer Bosse att visa hur man gör en ring av en silversked. Det ska bli riktigt kul, säger Ann-Sofie Magnér.

På andra sidan gränden ligger Galleri Gamla Kyrkogatan. Där har konstnären Susanne Wärn-Persson sin ateljé och sitt galleri. Hon öppnade tidigare i våras men i och med corona så har hon inte haft någon invigning att tala om.
– Det har ju inte blivit så. Därför passar jag nu på att visa min verksamhet samtidigt som Galleri Direkt har utställning, säger konstnären.
Det utlovas både smått och gott i galleriet och vill man så kan man passa på att titta in i ateljén där hon sitter och målar till vardags.
– Det är dock en liten lokal så jag förutsätter att de som kommer har tålamod att vänta om där är trångt. Man kan ju alltid ta en fika så länge, säger Susanne Wärn-Persson med ett leende.

Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan 21 har öppet klockan 11 till 16 fredag, lördag och söndag.
– Det lär dock bli senare på lördagen. Då händer det ju så mycket. Så vi kör på så länge vi och våra gäster orkar, säger Håkan Karlsson och avslutar.
– Många konstnärer har precis som vi tuffa tider. Därför måste vi alla hjälpas åt. Passa därför på att köpa lokal konst.

Nathalie Thengius med sin oljemålning Skogen som finns med på utställningen.
– Den är lackad idag och har inte riktigt torkat så det passar ju utmärkt till vernissagen på fredag. Vernissage betyder ju just fernissning eller lackering. Våt tavla liksom, säger konstnären.

Få kan Galleri Direkts lokaler bättre än Sofia Björne. Här hade hennes pappa Kenneth galleri på bottenvåningen och Björnes Magasin på ovanvåningen, där Landskrona Direkt idag huserar. Sofia ställer ut tre konstverk i återvunnit material. Två av dessa hänger på väggen.
– Den tredje är en skulptur som ska stå på en piedestal. Den är klar till fredag, utlovar hon.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser