Annons

Terapi som film

Ezzeddine Zein och Anders Cöster har spelat in en kortfilm. Terapi heter den.

Ezzeddine Zein och Anders Cöster har ett filmprojekt på gång.
I veckan fick Landskrona Direkt se en råkopia av filmen. Det starkt. Påtagligt. Det är tillika ett svårt ämne, samtalsterapi, som filmaren och huvudrollsinnehavaren har greppat tag i.

Annons
 

Ezzeddine Zeins senaste filmprojekt, Terapi, följer på något vis det han gjort tidigare. Det blir mer än en film – det öppnar upp för viktiga samtal.
– Det är svåra ämnen att prata om och just nu funderar vi på att ta fram en handledning till filmen, säger Ezzeddine Zein.

Den Landskronabaserade filmproducenten första film, Heder, visas ännu på skolor och institutioner runt om i Sverige.
– Heder visades även i Sveriges Riksdag och i EU -Parlamentet. Den anses alltjämt som en av de viktigaste filmerna inom hedersrelaterat våld. Polisutbildningen och andra använder filmen som en mall på hur det kan gå till när en ung tjej utsätts för hedersrelaterat våld, berättar Ezzeddine Zein som därefter skapade filmen Flykten som var en del i Landskrona Museums asylutställning. Filmen har därefter fått flera utmärkelser vid internationella filmfestivaler. Detsamma gäller även för hans tredje film den experimentella The Meaning of War.

I den nu aktuella kortfilmen, Terapi, går han åter på djupet. Denna gång inom ämnet samtalsterapi och i huvudrollen har placerat Anders Cöster, som vi på filmduken senast såg i ”Black light”  – den sista riktiga Bond-filmen.
– Denna gången spelar jag psykolog, säger han känner sig bekväm med rollen.
– Det är rent av så att jag dragit nytta av den i mitt vanliga arbete som lärare. Det har funnits situationer där jag tänkt att hur hade min roll agerat här och det har lugnat mig, berättar Anders Cöster och ler.
– Anders är som klippt och skuren för huvudrollen och gör den otroligt bra. Han är dessutom duktigt på att nå individen bakom skalet. Antagligen något han har med sig från läraryrket, berömmer Ezzeddine Zein.

Filmen utspelar sig på Galleri 1658, vilket Anders Cöster är delägare i.
– Alla vill kanske inte skylta med att de går till en psykolog. Då är galleriet en bra täckmantel, säger Ezzeddine Zein och vi får se en handfull Landskronabekantingar gå i samtalsterapi för vitt skilda problem.
– Jag har lämnat öppet för tolkningar och därav en stor bredd i samtalen som kan uppkomma efter filmen. Just nu diskuterar jag med kulturförvaltningen om det finns intresse från deras sida att bygga vidare på detta, avslutar Ezzeddine Zein. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser