Svenska sommartoner på CD

BRS, svesnska jazztoner perfekt till sommaren
BRS, svenska jazztoner perfekt till sommaren

Ordet hemester kommer efter coronavåren 2020 för alltid att finnas med i svenskarnas ordförråd. Vad ska man då lyssna på när man hemestrar och sommarpratarna på P1 orerat klart? Ett solklart förslag är Solklart, en skiva i jazziga toner av trion BRS. Mer svenskt än så blir det inte.

De har alla var för sig synts på och sidan om scenen när det arrangerats jazzcafé på teaterrestaurangen i Landskrona. En av dessa är Ulf Rådelius som spelar kontrabas i BRS.
– Det var jag som tillsammans med Håkan Persson på teatern som startade jazzcaféet när jag jobbade på Musik i Syd. Senast jag var där var däremot som musiker mer den italienske pianisten Tony Pancella. Det var precis i början av mars, dagarna innan corona-kaoset dök upp på allvar, säger basisten.

I dagarna släppte BRS, som står för Barwe, Rådelius, Sahlin, sin första skiva, Solklart.
– Det stämmer. Men vi bildades redan 2003 i samband med att vi gjorde ett hyllningsprogram till Sonya Hedenbratt, berättar Ulf Rådelius.

På skivan Solklart påminns man om den göteborgska ikonen. Musiken på skivan är såväl glad som sentimental – Tänk Sonya Hedenbratt och Jan Johansson. Det är svenskt så att det förslår.
– Vår förkärlek till finstämda och svängiga jazzvisor och ballader med svenska texter gör att det såklart blir närodlat på vår första gemensamma CD.

Förutom eget material så kan man lyssna till musik skriven av bland andra Harald Leander, Jan Sigurd, Lars Svensson och Östen Hedenbratt. Solklart är en solklar och lättlyssnad sommarplatta, perfekt till korsordet i hängmattan eller i bakgrunden till sommarfikan i det gröna.

Förutom Anna-Mia Brawe (sång), BG Sahlin (gitarr) och Ulf Rådelius (bas) så medverkar Mattias Carlsson (tenorsax och flöjt) samt Johan Kolsut (trummor).

Till arkivet