CFR-skulptur åter på plats framför stadshuset

Stenhuggare Steven Müller gör tummen upp för att kloten åter ligger i våg på Carl Fredrik Reuters skulptur "Två personligheter" utanf stadshuset.
Stenhuggare Steven Müller gör tummen upp för att kloten åter ligger i våg på Carl Fredrik Reuterswärds skulptur ”Två personligheter” utanför stadshuset.

Natten mot den 8 augusti ifjol skakades Landskrona av en kraftig explosion. Vittnen talade om hur en tryckvåg och skakningar i marken följde på den höga explosionen där sprängmedlet högst troligt klämts fast mellan de två kloten på en skulptur utanför stadshuset.  Den världsberömde konstnären Carl Fredrik Reuterswärds skulptur “Två personligheter” blev i det närmaste totalförstörd av explosionen. Den kraftiga sockeln i diabas klövs mitt itu och klotet i brons slets loss och förstördes helt. Nu, nio månader senare, är skulpturen åter på plats.

Landskrona Direkt närvarade i förra veckan när Carl Fredrik Reuterswärds skulptur “Två personligheter” åter sattes på plats strax intill entrén på Landskrona stadshus.

Det har nu gått elva år sedan skulpturen tillverkad i brons och diabas invigdes. Den var då en visuell symbol för ett 30 år långt kreativt samarbete mellan konstnären Carl Fredrik Reuterswärd och arkitekten Sten Samuelson som ritat bland annat stadshuset i Landskrona.

Redan för 20 år sedan visades på Landskrona konsthall en utställning under namnet “Samverkan 1970-2000”. Här ställdes ut ritningar, skisser, foto, modeller och originalkonst från 18 olika byggnader i vilka Sten och Carl Fredrik varit huvudaktörer. En utställning som fokuserade på samarbetet dem emellan. Skulpturen “Två personligheter” fanns på katalogens framsida och i konsthallen i litet format.

Skulpturen som vi känner den från stadshusets entré höggs i diabas på Broby Granit under ledning av Björn Nordenhake.  Nu var han tillbaka med den renoverade statyn som tog våldsam skada vid sprängdådet ifjol.
– Skadorna var mer omfattande än vi först trodde, säger han och passar samtidigt på att lovorda sin medarbetare Steven Müller för arbetet med sockeln.
– Han har gjort ett fantastiskt arbete med att lappa ihop den och fälla in nya bitar.

Sprickan efter sprängdådet finns kvar och minner om händelsen.  I stenklotet finns också spår från sprängningen kvar medans bronsklotet är nytillverkat.  
– Samtidigt blir det en påminnelse om att inget kan tränga sig emellan vänskapen mellan två personer, säger Tonie Lewenhaupt om sin bortgångne makes skulptur som alltså är hyllning till samarbetet mellan honom och stadshusets arkitekt.

Meningen var när stadshuset invigdes 1976 att ett laserljusspel signerat Carl Fredrik Reuterswärd skulle förgylla byggnaden. Något sådant blev dock aldrig av. Istället donerade Carl Fredrik Reuterswärd 2009 ”Två personligheter” till Landskrona stad för placering utanför stadshuset. I och med donationen blev samarbetet fulländat även i Landskrona.  För invigningen svarade på sin tid kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg och akademiledamoten och författaren Jesper Svenbro i närvaro av bland andra konstnären själv.

Fakta CFR
Carl Fredrik Reuterswärd är född 1934 i Stockholm och avled i Landskrona den 3 maj 2016. På 50-talet studerar han först i Paris hos Fernand Léger och sedan vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm där han 1965 blev professor. Samma år introducerar han laser och hologram som konstform. När John Lennon mördas 1980 fick sorgen honom att slå en knut på revolvern. Bronsskulpturen Non-Violence utanför FN-skrapan i New York har kommit att bli ett världsberömt monument som fått efterföljare i flera andra städer bland annat finns som bekant en revolver med dubbelknut placerad utanför Landskrona Museum. Inne på museet finns det en permanent utställning som visar målningar, teckningar och skulpturer – alla på temat Non-violenc skapat av Carl Fredrik Reuterswärd.

Björn Nordenhake till höger hjälper till att sätta fast stropparna som används för att lyfta det stora tunga stenklotet på plats. Allt övervakat av bland annat Tonie Lewenhaupt.
Steven Müller applicerar det speciella stenlimmet som fäster klotet mot granitsockeln.

Till arkivet