Fler utrikesrapporter från läsare

Hyllorna med konserver i butikerna i Wisbech i England gapar tomt efter att folk hamstrat
Hyllorna med konserver i butikerna i Wisbech i England gapar tomt efter att folk hamstrat

Många jämställer Storbritannien med Sverige gällande hanteringen av coronavirusets spridning. Detta bekräftar Jessica Kreuzer som flyttade från Landskrona till Wisbech, 17 mil norr om London, för fem år sedan.
– Det är ungefär som i Sverige. Här är fortfarande skolorna öppna men det kan ändra sig vilken dag som helst, säger Jessica Kreuzer.

Till vardags arbetar hon i butik och precis som i Sverige så bunkrar folk.
– Toapapper, handsprit och konserver har varit svårast att få tag på men nu är det även kylvaror såsom kött och kyckling som tar slut i diskarna. Faktum är att jag är ledig idag och då ska jag och min sambo försöka köra runt till olika butiker för att handla.

Engelsmännen uppmanas att undvika pubar, klubbar, teatrar och andra liknande evenemang, allt för att bromsa spridningen av viruset.
– Det funkar ganska bra. Folk ger sig helt enkelt inte ut i onödan. Faktum är att de stora museerna i London stänger idag, säger Jessica Kreuzer.

Anette hann hem till Berlin
Anette Wassermann är från Landskrona men flyttade till Berlin för 15 år sedan och hon vittnar om en nerslängd huvudstad.
– Alla myndigheter stänger för allmänheten nu. Det är bara apotek, bensinstationer, tidningskiosker och livsmedelsaffärer som är öppna, säger hon.
– Även restauranger får ha öppet från klockan 6 på morgonen till 18 på kvällen. Men de måste ha minst 1,5 meter mellan borden.

Anette Wassermann berättar, precis som Jessica Kreuzer, om tomma hyllor i butikerna.
– Folk har handlat så mycket att butikerna nu börjat ransonera. Man får exempelvis bara köpa ett paket toalettpapper åt gången, säger hon och berättar om ett besök i sin närbutik.
– Det stod en man framför mig i kön och han hade köpt 70 ägg och tre paket salt. Man undrar ju hur folk tänker.

Publika evenemang har ställts in i Berlin och att uppehålla sig på lekplatser är förbjudet. Allt för att förhindra spridning av virus. Själv är dock Anette Wassermann inte orolig.
– Nej, jag oroar mig inte, säger hon.
– Dessutom är jag glad för att jag just kommit hem från Sverige. Jag var hemma och hälsade på i Landskrona för två veckor sedan men jag hann resa hem innan restriktioner gällande resor tog fart.

Bor i Dubai – Vågar inte resa hem
Mirjam Wärn Rakem bor sedan ett par år i Dubai och hon berättar att man även där är drabbade av coronaviruset. Men hur allvarligt det är vet hon inte.
– Media fungerar inte riktigt på samma vis här som i Europa. Här mörkar man nog en hel del, säger hon

Till vardags jobbar hon som ansvarig för marknadsföring och försäljning på det multinationella företaget Pliteq.
– Vi har inte stängt ner men det är väldigt lugnt. Många projekt som vi är involverade i ligger nere för tillfället. Och just idag jobbar jag därför hemifrån. Jag tar bara en lunch på stranden.

Skolorna i Dubai har varit stängda sedan i början av förra vecka.
– De stängde först och bara någon dag senare stängde alla gym och spa. Restauranger har fortfarande öppet men reglerna är hårda. Man får inte sitta var som helst. Vissa avstånd måste hållas, säger Mirjam Wärn Rakem.

Tanken var att hon skulle komma hem till Landskrona i vår men av detta blir det inget.
– Jag hade säkert kunnat flyga hem. Jag är dock rädd för att jag inte kunnat flyga tillbaka i tid. Och vad jag hört så är flygplatsen här mer eller mindre en spökstad. Massor av flighter är inställda.

Saknar stugan i Landskrona
Annika Sigurdson bor i Marbella på den spanska solkusten men hade till månadsskiftet tänkt resa till Landskrona för att pyssla i den nyinköpta stugan.
– Tanken var att stanna hemma i stugan och förbereda den inför en sommar i Sverige. Som boende i Marbella så har jag sol och bad samt mysiga uteserveringar året om och då njuter man av Sverige när Sverige är som bäst, säger hon som nu måste skjuta fram sina planer,
– I lördags kväll var vi på restaurang och det var ovanligt lite folk ute. Ryktet spreds att vi i Spanien skulle sättas i karantän måndag morgon klockan 8. Vi åt och drack gott som vanligt, men plötsligt kommer personalen ut och meddelar att de stänger och vi måste gå. Karantänbeslutet kom klockan 22 på kvällen och började gälla med omedelbar verkan.

Så just nu sitter hon inomhus hela dagarna förutom när hunden måste rastas.
– Tack vare Gunnar, min 2-årige lilla Griffon Belge, så kommer jag också ut på små kort rastningspromenader.  Det är tillåtet liksom att handla och gå på apoteket. Affärerna skyltar om endast tre personer åt gången inne för att handla och det blir lätt kö till affären, berättar Annika Sigurdson som dock har möjlighet att jobba hemifrån.
– Jag har fördelen att jobba för ett svenskt företag via telefon så jobbet funkar som vanligt, säger hon.

Det är självklart en konstig känsla att se det annars så myllrande och turisttäta Marbella öde och tomt på folk.
– Mitt starkaste minne av denna tid kommer ändå att bli kvällarna strax innan  klockan 20.00. Grannen i huset bredvid kommer då ut på balkongen och spelar Andalusieens nationalsång och då vet vi alla här i Gamla Stan att nu är det dags! När sången klingat ut så börjar alla i grannskapet att slå på kastruller och klappa händerna, allt för att hedra sjukvårdspersonalen som jobbar hårt med alla sjuka. Dessa kvällar kommer för alltid att sitta i mitt hjärta, avslutar Annika Sigurdson.

Med husbil genom Europa
Lars-Göran Thorslund, var något av en centrumkändis i Landskrona för en del år sedan. Livet som pensionär delar den tidigare reklamsäljaren på Lokaltidningen mellan Ringsjön sommartid och Spanien under den kalla årstiden. I skrivande stund reser han tillsammans med sambon Elisabeth Brunstam genom ett Europa som successivt stänger ner sina gränser.
– Än så länge har det gått bra att passera gränserna. Vi har åkte från Spanien i måndags och har kört genom Frankrike och befinner oss nu i Tyskland.  Vi tog ett snabbt beslut efter det att Spanien satts i karantän, berättar han som dock njuter av resan i husbilen.
– Våren är ovanligt långt kommen och där vi övernattade i Baden-Baden igår var vårgrönskan och blommorna ljuvliga. Husbilen är vårt allt och i den har vi allt vi behöver med smart-TV och Wi-Fi, vilket är viktigt i dessa tider.  Spanjorerna var duktiga och pedagogiska på att informera om coronaviruset och vilka försiktighetsåtgärder som skulle följas, säger Lars-Göran Thorslund som dock tycker att UD behöver uppdatera sin hemsida snabbare.
– Vi följde UD:s rekommendationer och lägesbeskrivningar, men de ligger efter i sin rapportering.  Men på det hela taget finns det inget att klaga på, säger han med ett leende.
– Nu återstår att se hur vi tar oss sista biten till Sverige. Vi får hoppas att det går bra vid gränsen, avslutar han.

Lars-Göran Thorslund och Elisabeth Brunstam reser just nu genom Europa med husbil.
Annika Sigurdson och Gunnar hade hoppats få tillbringa våren och sommaren i den nyinköpta stugan i Landskrona.
Solstolarna på stränderna i Dubai är mestadels tomma. Allt tack vare coronaviruset.
Att få tag i bröd i Berlin är svårt.

Hör av dig du också!
Är du Landskronbo i förskingringen – skriv gärna till oss och berätta om din vardag i  Corona-kaoset. Mejla till info@landskronadirekt.com

Läs mer: Landskroniter i ett lamslaget Europa

Till arkivet