Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.1°C 14m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Landskronaseger i SM i konstinramning

Elin Åkerberg från Glasorama firar att hon korats till svensk mästare i konstinramning vid Glasdagen 2020 i Stockholm. Foto: Johan Aredal

14 bidrag tävlade i år om att utses till svensk mästare i konstinramning. Tema var Harry Potter.
Med juryns motivering: “Den här inramningen fångar lekfullheten och den magiska stämningen i Harry Potters värld”, gick SM-titeln till dotter och mor Elin Åkerberg och Eva Svensson på Glasorama i Landskrona.
– Det är jätteroligt, vi är så stolta och rörda. Vi känner att vi verkligen lyckades få fram det vi ville – vi kunde inte ha gjort det bättre, säger Elin Åkerberg.

Annons
 

Hon erkänner att hon inte hade särskilt bra koll på Harry Potter och den sagovärlden, utan fick fråga sig fram bland vänner och fick då höra om svävande lyktor och flygande nycklar, vilket gav tankar om trolldom och mystik.
– De lysande lyktorna i tavlan till exempel är gjorda med en 3D-skrivare och drivs av små kretskort från Ikea-batterier. Jag och mamma kompletterar varann alldeles perfekt. Hon har bredare materialkännedom och jag är lite mer designinriktad, berättar Elin Åkerberg.

Hon betonar att SM-titeln betyder jättemycket och att få båda prisen värmer extra.
– Juryns pris är väl värt mest, eftersom jag vet hur stränga de är i sina bedömningar. Men även publikens pris, där andra kriterier kanske spelar in, betyder mycket.

Att rama in är en konst i sig
Karin Lindskog, projektledare för Certfierade konstinramare inom Glasbranschföreningen betonar hur alla bidrag visar vilken yrkesskicklighet konstinramarna har.
– Det är så roligt att se alla, fantasifulla och påhittiga inramningar utifrån ett givet tema. Det visar att våra specialinriktade konstinramare är både yrkesskickliga, kreativa och utför kvalitetsintamningar som gör att konstverken är skyddade med rätt material över tid. Och så förstås det viktigaste att de med sin inramning lyfter motivet. Det är som vi brukar säga – att rama in är en konst i sig, säger hon, och rekommenderar fler att gå de utbildningar som Glasbranschföreningen erbjuder kring konstinramning och som kan leda till både gesällprov och certifiering.

SM i konstinramning avgörs vartannat år i samband med Glasdagen och är öppen för alla konstinramare i Sverige.

På temat Harry Potter ramadeFoto: Johan Aredal

Nördfakta om du själv är intresserad att delta i SM-tävlingarna om två år.
Här nedan följer bedömningsunderlaget för SM i konstinramning.
– Val av ramlist, kartong, glas, upphängningsanordning
– Val av ramlist till motiv; ramens färg, uppbyggnad och finish.
– Val av glas, där bästa glasval ger full poäng, sedan görs avdrag med 1 – 5 poäng.
– Passepartout alt friliggande – studera val av färger, tjockleken, eventuell passepartoutlist samtpassande dekor på passepartouten.
– Val av bakstycke, bra val av taveltråd och dess fastsättning, ”bumpar/pluttar” (vägg- och glidskydd), förstärkning (ribba/klossar) om så är nödvändigt. Avsaknad av innehållsdeklaration ger minuspoäng.
– Noggrannhet i arbetet – helt korrekt tekniskt utförande, inklusive bättring och lagning av hörn. Gerings- och kapningstoleransen i falsmåttet är +/- 1 mm utöver nödvändig rörelsemån. Detsamma gäller för tillskärning av glas och kartong. Dålig gering, passning och hopspikning samt dålig bättring av hörnen etc ger poängavdrag. Avdrag görs för repor i glaset, trasiga snittytor i ramlisten, ojämnt stiftavstånd samt att det inte finns någon tolerans för över- eller underskär i passepartout. Distanslistens passning, harmoniska proportioner samt avstånd till bild och rak placering, ger hög poäng. Förslutningsremsor som är smutsiga, skrynkliga eller som ej ligger intill ramen (lämnat luftrum mellan ram och remsa) och som inte är täta, ger poängavdrag. Vidare görs avdrag för damm, smuts eller fingeravtryck innanför och på glaset.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser