Annons

Starkt om modiga människor

“We have a dream” -On tour – har landat i Landskrona. Fotograf Albert Wiking hoppar ner i en transportbox och plockar fram ett porträtt av fredspristagaren Leymah Gbowee.

Vikingarna åkte land och rike runt för tusen år sedan. Det senaste decenniet har en annan viking farit rundor i världen. Lundafotografen Albert Wiking har tillsammans med Oscar Edlund träffat och porträtterat ett par hundra mer eller mindre kända människor och publicerat mycket av detta i en bok. Ett stort urval av fotografierna med tillhörande texter har även resulterat i världs- och vandringsutställningen We Have A Dream som nu gästar Landskrona och invigs på konsthallen på lördag. Landskrona Direkt har fått en förhandstitt och träffat Albert Wiking.

Annons
 

Vad har Patti Smith, och Greta Thunberg gemensamt med Anna Lindh och Richard Branson samt 14 fredspristagare?
De har alla blivit fotograferade av Albert Wiking.

En del människor är beredda att riskera livet för sina och andra människors rättigheter och drömmar. We Have A Dream är ingen berättelse om helgon eller superhjältar, här är ingen ofelbar. Det enda som skiljer dessa människor från vem som helst, är att de lämnat sin trygghetszon och gått ut för att skapa förändring. Och om dessa kan man läsa på konsthallen från och med lördag.
– Jag blir frustrerad av alla orättvisor och därför har jag genomfört detta projektet. Jag vill att betraktaren ska se sig själv i spegeln och göra något mer, säger Albert Wiking.

Ett 90-tal stora fotografier slår emot besökaren under rundvandringen i konsthallen.
– Fotografierna är dock bara fingervisningen till texterna bredvid. Där står deras egna ord, säger fotografen.
– Alla vet exempelvis vem Malala Yousafzai är men vem vet vad hon gjort egentligen?

En annan kändis är Annie Lennox, tidigare sångare i bandet Eurythmics.
– Hon pratar mycket om HIV. Sjukdomen var på tapeten för ett par decennier sedan men idag hör man inte ett ord trots att situationen är värre nu än då.

Mindre känd är Ida Engblom.
– Det är en flicka som var mycket mobbad i skolan. Idag hjälper hon andra, såväl mobbade som de som mobbar.

Gemensamt för alla som hänger i konsthallen är engagemanget att försöka få till en bättre värld.
– Jag vill visa att ingenting är omöjligt. Gemensamt för dem alla är att de drömmer om förändring och dom står upp för sina värderingar, går mot strömmen och drömmer om att skapa förändring.

För många som porträtteras är mod påtagligt. Flera är avlidna och ännu fler lever under konstant dödshot. Anabel Hernández har avslöjat korruptionen som gör att den mexikanska narkotikahandeln kan frodas, en korruption som sträcker sig via polis och militär ända upp till presidenten i landet. En kollega till Anabel Hernández hittades styckad i en sopsäck men trots detta fortsätter mamman och journalisten att skriva.
– Att sluta skriva är ett annat sätt att dö, säger hon i intervjun som gjordes i samband med att bilden på henne togs vid bok- och biblioteksmässan i Göteborg härom året.

Många av fotografierna och intervjuerna är gjorde under stark tidspress. Att under så knappa förhållanden få den som ska stå framför kameran att slappna av är en konst i sig.
– Det handlar mycket om handslaget när man träffas. Även om man har respekt för personen i fråga så måste man visa att man har kontroll och att man vet hur det går till. Annars tappar man allt.

En som var speciell var konstnären Marina Abramović.
– Vi skulle fota henne i ett hotellrum i London som kostade 165 000 kronor natten. Och jag hann inte förbereda något då jag bara hade varit i rummet några minuter innan det knackade på dörren. Och att be om ursäkt att man inte är klar funkar inte. Jag tog helt enkelt upp rekvisita men hon sa no, no, no till allt. Även en Napoleonrock jag lånat med mig från Malmö Opera fick nobben. Jag lyckades dock få henne att prova den och hon gillade vad hon såg i spegeln i badrummet som var täckt av marmor och guld. ”Något mycket ovanligt har hänt, du har lyckats övertyga mig!”, sade hon.

Så bra gick det inte när han skulle fotografera Yoko Ono.
– Personligen tycker jag att bilderna var några av de bästa jag sett på henne men hon var inte nöjd. Jag fick inte ens visa dom för min närmaste familj. Det blev inget av.

Det var också mycket speciellt när Albert Wiking skulle fotografera Nadja Murad. Hon var fånge hos IS-krigare i Mosul 2014 och blev våldtagen dag och natt under tre månader av ett flertal män.
– När jag skulle fotografera henne så stod hon bara rakt upp och ner och tittade ner i marken. Jag kunde se att hon var fullständigt nerbruten och traumatiserad med tårar rinnande ner för kinderna. Och när jag sa att jag inte kunde fotografera henne så såg hon upp på mig och sa att hon ville. Hon ville genom detta berätta. Jag var då tvungen att hålla henne i den ena handen samtidigt som jag fotograferade med den andra, säger Albert Wiking.

Det är alltså mycket starka berättelser som visas på konsthallen. Sällan berör en utställning besökaren så mycket som denna.
– Det är en mycket viktig utställning. Den berör alla, säger Birthe Wibrand, chef för konsthallen.

Det lyser i ögonen på Albert Wiking när han berättar om alla möten han haft sedan projektet drog igång
– Människorna i We Have A Dream är bevis för att det går att förändra. På lika villkor står de alla tillsammans med sitt porträtt, sin berättelse och sin egen dröm om en medmänskligare värld, säger fotografen Albert Wiking.

Den som skrivit texterna till boken och utställningen är Oscar Edlund.
– Att nå fram till alla medverkande har tagit mer än ett decennium. Det har varit som att ta sin in i Pentagon med ett månadskort från Skånetrafiken. Att fånga Malala tog flera år och Greta Thunberg hann vi träffa precis innan hon seglade mot USA, säger Oscar Edlund.

De bådas arbete är enormt viktigt och frågan är om inte Albert Wiking själv skulle hängt på konsthallen som en som försöker förändra världen genom sin bok och den aktuella utställningen. Bilder på honom saknas i alla fall inte. När han pratar om att ta selfies så avslöjar han en hemlighet.
– Jag har faktiskt låtit alla som jag fotograferat hämnas på mig. De har helt enkelt fått min kamera för att ta en bild på mig. De har då fått styra och ställa som jag gjort. En del tog bara bilder, andra började le och Annie Lennox tog i rejält. Hon fick mig att lyfta på hakan, sänka den igen och titta år både höger och vänster. Hon njöt, säger Albert Wiking och skrattar.

Utställningen öppnar med vernissage på lördag 25 januari klockan 12-17. Line Hovrind Aslaksen, ordförande i Landskrona stads kulturnämnd, inviger utställningen klockan 14 och Albert Wiking kommer att vara på plats för att berätta om utställningen och projektet. We Have A Dream visas på Landskrona konsthall till och med den 15 mars.

Mexicos modigaste kvinna Anabel Hernández, lever under dödshot efter att ha undersökt den organiserade brottsligheten och dess kopplingar till högt uppsatta politiker.

Hindi Zahra från Marocko är stolt över sitt ursprung.

Malala Yousafzai och Roberto Saviano är två mycket starka personligheter som lever under ständigt hot.

Quincy Jones och Albert Wiking fann varandra när han frågan om han utsatts för rasism.
– Now we´re talking!

I dag har regeringen beslutat om en proposition till riksdagen med förslag om att avskaffa preskription för bland annat könsstympningsbrott som begåtts mot barn. En som råkat ut för detta supermodellen Waris Dirie. Kampen mot könsstympning blev hennes livsuppgift.
– Detta brukar bli ett samtalsämne när skolklasser besöker utställningen och som för klassen tillsammans.

– När Dalai Lama skulle fotograferas hade vi bara ett par minuter på oss. Det som att kasta fem dartpilar. Alla måste sitta i bullseye. säger Albert Wiking och pekar mellan ögonen.
Foto: Albert Wiking.

Zineb El Rhazoui är en fransk-marockansk journalist, islamkritiker, människorättsaktivist och författare som arbetat på franska satirmagasinet Charlie Hebdo och svenska popstjärnan Zara Larsson.

In i det sista fixas det innan utställningen We Have A Dream invigs.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser