Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.8°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Granen i skyn

Flygplan från F 17 i Blekinge gjorde sin årliga julgransflygning över Skåne på måndagen. Strax efter klockan 14 passerade man Landskrona.

Tre minuter tidigare än beräknat,  det vill säga klockan 14.03  på måndagen dönade 19 stridsflygplan in över Landskrona. Det var flygvapnet som var ute och övningsflög. Övningen gick ut på att flyga som en julgran. Landskrona Direkt kontaktade flygvapnet för att höra lite om kostnaden och miljöaspekten gällande arrangemanget.

Annons
 

Hur mycket kostar denna uppvisning och hur motiverar ni denna kostnad med tanke på försvarets ekonomiska situation?
– Militär förmåga kostar. För vår del är det en investering i vår förmågehöjning att kunna planera och genomföra flygning i formation. Trots alla avancerade system och sensorer så kan piloterna hamna i situationer och lägen där de måste kunna flyga visuell formation med varandra. Julgransflygningen är ett ypperligt tillfälle att träna detta. Det leder oss framåt och bygger vår förmåga, svarar Flygvapnets kommunikationschef, Louise Levin utan att i kronor och ören informera om hur mycket flygningen kostar trots en påminnelse om frågan.

Har ni haft uppe till diskussion om uppvisningens genomförande med tanke på den miljödebatt som råder?
– Formationsflygningen ligger inom ramen för vårt miljötillstånd och därtill inom de antal flygtimmar vi ska flyga under ett år för att bygga militär förmåga. Vi flyger inte mer utan denna formationsflygning ersätter annan typ av övningsverksamhet. Det går att flyga ekonomiskt, precis som att man kan köra ekonomiskt med bilar, därför går formationen upp på högre höjd mellan de angivna orterna för att minska på drivmedelsförbrukningen och därmed även utsläppen, svarar Louise Levin.

Några direkta svar får vi alltså inte på våra frågor. Kommunikationschefen är dock noga med att berätta om varför det är viktigt med julgransflygning.
– Försvarsmakten har till uppgift att försvara hela Sverige. Försvarsmakten är ständigt insatsberedd och med stor rörlighet kan vi verka i olika områden, säger hon och fortsätter.
– Vi ska öka vår militära förmåga. Att öva för att upprätthålla vår förmåga är en viktig del. Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formationer under en längre tid. Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som vi kanske inte syns så ofta..

Hur gick flygningen över Landskrona då? Jodå, den höll tiden och några sekunder efter att den mullrat in över staden från sydost så försvann den ut över Öresund.’

Formation passerade Landskrona på ett par sekunder i riktning norrut.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser