Årspremiär – Flera Landskronakopplingar till På Spåret

Farah Abadi från Landskrona tävlar tillsammans med Johan Glans på På Spåret denna säsong. Foto: Selfie
Lennart Andersson från Landskrona är mannen som uppfann På Spåret. Ett program som har sin 32 premiär på fredagen.

Ikväll är det årspremiär för ett av de mest populära programmet på svensk TV. Klockan 20.00 drar På Spåret igång på SVT 1. Vad många inte känner till är att det är Lennart Andersson från Landskrona som fick idén om programmet. Mer Landskronatema i år är att programledaren, som bland mycket annat är med i Musikhjälpen, Farah Abadi kommer att vara en av deltagarna. Hennes första ”resa” har avgång den 17 januari och hennes resesällskap är komikern Johan Glans.

Idén till programmet föddes 1986 och året efter var det premiär.
– Jag jobbade på SVT och hade tidigare sett en film från BBC:s arkiv i London, en film om en tågresa mellan Victoria Station i London och Brighton där man speedat upp hastigheten. Samtidigt höll SVT på att omorganisera så att ettan blev en Stockholmskanal och tvåan en Sverigekanal och då ville jag binda samman TV2-städerna med de snabba tågresorna. Och på den vägen är det, säger Lennart Andersson till Landskrona Direkt.

Lennart Andersson har dock aldrig själv deltagit trots att han är en mycket berest man.
– Nej, det har aldrig blivit av och idag faller jag för åldersstrecket, säger han.

Programledaren Farah Abadi, som är från Landskrona, är med för första gången och hon ser fram emot att tävla med Johan Glans.
– Vår första match är den 17 januari. Det ska bli jättekul, säger hon och hoppas på lokala resor.
– Jag tar alla skånska städer, byar och hålor på tio poäng, säger hon och skrattar.

Första gången På Spåret sändes var 1987. Programledare då och drygt 20 år fram var Ingvar Oldsberg, biträdd av den karismatiske Björn Hellberg. Numera leds programmet av Kristian Luuk och Fredrik Lindström.
– Det är ett fantastiskt program som jag sällan missar. Så ikväll sitter jag och min fru Bibbi bänkade framför TV:n och låter oss roas. Kombinationen av att lära sig och samtidigt ha kul och ovan på detta få bra musik är perfekt, avslutar en stolt Lennart Andersson.

Farah Abadi från Landskrona tävlar tillsammans med Johan Glans på På Spåret denna säsong.
Foto: Selfie
Till arkivet