Spionhistoria visas på Tyghuset

35-åriga fotografen Nadja Bournonville fick motta 2018 års Lewenhaupt stipendium av Tonie Lewenhaupt. Den 7 december är det vernissage för en utställning om hennes gammelfaster som var spion under andra världskriget. På bilden talar fotografen med som inviger utställningen
35-åriga fotografen Nadja Bournonville fick motta 2018 års Lewenhaupt stipendium av Tonie Lewenhaupt. Den 7 december är det vernissage för en utställning om hennes gammelfaster som var spion under andra världskriget.
På bilden talar fotografen med Tonie Lewenhaupt som inviger utställningen.

Den 7 december öppnar Landskrona Foto en ny utställning av Claës Lewenhauptstipendiaten Nadja Bournonville på Tyghuset. I serien Intercepted får besökaren följa med i en osannolik släkt- och spionhistoria.

Nadja Bournonville, född 1983 i Sverige är bosatt i Berlin. Hon studerade konstnärligt fotografi på The Glasgow School of Art, och tog sin examen 2006. Fotografen ställer regelmässigt ut i Sverige och utomlands, samt har fått ett flertal stipendier och utmärkelser såsom Maria Bonniers stipendium, Gute Aussichten och Stiftung Kunstfonds ettåriga arbetsstipendium. Dessutom har hon publicerat fem böcker. Anledningen till att hon nu ställer ut på Tyghuset i Landskrona är att hon erhöll Claës Lewenhaupts stipendium 2018.

I utställningen bildar fotografier, text- och ljudverk en komplicerad väv av händelser och utsagor där ett hemligt blått bläck löper som en tråd genom bilderna. Två röster ljuder över berättelsen: Fotografen och hennes gammelfaster, spionen Eva de Bournonville, sida vid sida och ofta integrerade med varandra.

Vem var då denna Eva de Bournonville?
Första världskriget avslutades 1918 – det var ett krig i vilket Nadja Bournonvilles gammelfaster spelade en mycket liten roll som en av de sämsta spionerna som anlitades av tyskarna. Hon befann sig vid krigets början i ekonomiska svårigheter och blev därför ett lätt byte för tyskarna när hon utlovades lättförtjänta pengar om hon begav sig till London och tjänstgjorde som spion. Men karriären blev kort: efter tolv vykort skrivna med osynligt bläck fick MI6 tag på henne och hon dömdes till döden. Efter sex år i fängelse fick hon dock lov att återvända till Sverige, där hon levde tills hon blev 108 år gammal.

Hösten 2016 besökte Nadja Bournonville The National Archives i Kew, London. Där återfanns allt från rättegångsprotokoll till personliga brev ur fängelset. Meningar från förhörsprotokoll och brev blir till bildtexter i utställningen som visas i Landskrona. Även om det vid en första blick verkar som om alla fakta finns samlade, förblir både fasterns motiv och hennes historia suddig och oklar. Nya detaljer tillkommer, andra historier berättas, perspektiv förvrids och det som står skrivet har strukits över och korrigerats i marginalen.

Intercepted visas 7 december 2019 till och med den 1 februari 2020 i Landskrona Fotos lokaler på Tyghuset i Landskrona. Vernissage den 7 december äger rum klockan 14.00 då Tonie Lewenhaupt, Claës Lewenhaupt stipendiefond. Invigningstalar. Dessutom samtalar utställningens curator Jenny Lindhe med Nadja Bournonville.

Till arkivet