Annons

Traditionell teknik blir modern konst

Konstverken bakom Gökçe Tercioğlu föreställer skeletten av en fisk, en val, en plattfisk samt en pingvin.
– Jag vill visa strukturen i naturen, säger Gökçe Tercioğlu.

Marble art har inte någon direkt översättning på svenska. Marble betyder marmor. Men marmor är hårt och det är definitivt inte konstformen marble art. Det handlar om vatten. Konst på vatten som sedan förs över på papper.
– Jag älskar detta. Det är som att få visa upp skönhet i det oförutsägbara, säger Gökçe Tercioğlu som ställer ut på Galleri Tapper-Popermajer med start på lördag.

Annons
 

Nyöppnade Galleri Tapper-Popermajer har på lördag vernissage för sin andra utställning. Det är Gökçe Tercioğlu som ställer ut så kallad marble art, en konstart som är vanlig i hennes hemland Turkiet. Idag bor konstnären i Köpenhamn och det var där Hans Tapper upptäckte henne.

– Jag såg henne först för ett år sedan och sedan ställde hon även ut i Köpenhamn i somras. Och jag fastnade direkt. Hon kommer att bli riktigt stor en vacker dag. Jag tvekade inte att bjuda henne till Sverige, säger galleristen.

Gökçe Tercioğlu har, trots sina blotta 21 år i jordelivet, bott i hela sju länder. Hon har turkiska föräldrar men eftersom hennes pappa är diplomat så har hon åkt land och rike runt i hela sitt liv. Hon föddes på Irland men flyttade därefter från land till land. Då hon var i 10-årsåldern bodde hon under en period i Stockholm men det var när hon flyttade till föräldrarnas hemland Turkiet som hon fick upp ögonen för den konstart som hon ägnar sig åt idag.
– Jag gick en kurs för sju år sedan och blev helt fast. Men på kursen målade de bara traditionella blommor. Jag ville mer och har sedan dess utvecklat konstarten, säger hon och förklarar vad tekniken går ut på.
– Vatten är min kanvas och färgen och pappret är naturen, säger hon.
I korta ordalag så handlar det om att ha vatten i ett tråg. Där droppar du färg som du sedan målar i vattnet med. När detta är klart så lägger man ett papper på vattnet och på så sätt får man ett konstverk.

Det låter kanske enkelt men det är det inte.
– Jag blandar färgen själv. Eller jag väljer att kalla det jorden. För det är olika naturliga pigment och dragant. Och dessutom blandar jag bland annat i galla från oxe. Det tillsammans med pigmentet gör att färgen flyter på vattenytan, informerar konstnären.
– Allt ska vara så naturligt som möjligt. Penslarna är gjorda av rosenkvistar och hästhår och pappret är återanvänt. Just återanvänt papper är bäst. Det har rätt färg och uppsugningsförmåga.

Verken som hänger på väggarna i galleriet är vid första anblicken abstrakta, eller nonfigurativa. Konstnären berättar dock annat om sina favoriter.
– Det är olika djur i rörelse och det är deras skelett jag målat. Jag vill helt enkelt visa strukturen i naturen.

Marble art är en över 800 år gammal teknik och vanlig i Turkiet. Där målar konstnärerna dock mest blommor. Det är dock inget för Gökçe Tercioğlu.
– Nej, jag vill ta det traditionella in i framtiden.

Gökçe Tercioğlu har målat i hela sitt liv men det var för sju år sedan hon gick kursen som förändrade hennes liv. Att hon tog steget att ställa ut är hennes mammas förtjänst.
– Min mamma är mycket duktig på att måla. Hon är min största inspirationskälla och det var hon som sa att jag skulle ställa ut. Och på den vägen är det, säger Gökçe Tercioğlu och skrattar.

Idag bor Gökçe Tercioğlu i Köpenhamn och studerar arkitektur
– Fram tills nyligen studerade jag i Köpenhamn och åkte till Turkiet för att måla. Men nu har jag fått mina grejer till Köpenhamn, säger konstnären som är inne i en hektisk period.
– Det senaste året har varit helt galet. Att jag sitter här i Sverige och berättar om min konst hade jag aldrig kunnat tänka mig för ett år sedan. Jag gillar både Sverige och Danmark. Här har man en konstnärlig frihet och detta i kombination med att det finns en mycket intressant arkitektur gör att jag stormtrivs.

Utställningen har vernissage på lördag och sedan hänger den på galleri till i mitten av januari.
– Vi har inte satt någon exakt datum ännu. Men det blir perfekt för då har jag en stor tentamen att klara av i Köpenhamn.

På Gökçe Tercioğlus hemsida kan du se hur ett verk blir till.

Gökçe Tercioğlu tar traditionell konstform till moderna höjder på Galleri Tapper-Popermajer.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser