Barnbidraget 2019 – en dag att minnas!

Sander (Stefan Andersson) och Gander (Göran Andersson) bjöd in till en heldag på Landskrona Teater där Barnbidraget såg till att samla in pengar till Foto: Anton Johansson www.ancam.se
Sander (Stefan Andersson) och Gander (Göran Andersson) bjöd in till en heldag på Landskrona Teater där Barnbidraget såg till att samla in pengar till Lions Forskningsfond Skåne.  På bilden även Clownen Majsan  (Marie Sehlin) och teckenspråkstolken Eva Zaar.
Foto: Anton Johansson www.ancam.se

En trött Göran Andersson kommer hem vid halv åtta tiden efter en lång men helt fantastisk lördag.

På förmiddagen stod Sander & Gander tillsammans med Clownen Majsan spelad av Marie Sehlin och teckenspråkstolken Eva Zaar redo att under en timme roa alla barn som kommit till Landskrona Teater.
– Det blev en fantastiskt rolig föreställning, säger Göran Andersson.
– Vi hade ju en clown med och det vet ju alla att clowner hittar på saker hela tiden och just den här clownen är ibland lite för klåfingrig. Majsan som clownen heter är jättesnäll men kan inte låta bli att undersöka allt som ser intressant och kul ut och det var nära att hon satte eld på Bander. Som tur var kunde Fixare Frans, en figur vi använt för länge sedan, komma in och ställa allt till rätta igen.

En som arbetade hårt under föreställningen var teckenspråkstolken Eva Zaar. Hon gav alla barn med olika former av hörselvariationer samma chans att tillgodogöra sig föreställningen med sin  fantastiska teckenspråksgestaltning. Det kan inte vara lätt att översätta vår kommunikation och alla våra sånger med tecken men det gick som en dans som Fixare Frans brukar säga.

Under den sena eftermiddagen var det dags för konsert nummer två Den här konserten vände sig till alla.
–  Då hade Stefan och jag hunnit pusta ut ungefär en timme.
Välgörenhetsorkestern Sammelsurium stod beredda att tillsammans med mycket fina gäster underhålla under 2,5 timme.  På programmet stod visa, pop, ballad, jazz, blues och lite opera. Det fina med Barnbidragets
eftermiddagskonsert är att alla åldrar kan vara med och få vara artist för en dag. Ella Bajtner är 9 år och berättade om sin tuffa tid när hon som treåring fick cancer. Efter det sjöng hon en sång som handlar om att hjälpa barn förverkliga sina drömmar.
– Det är verkligen modigt gjort av en 9-åring och det blev ett känslostarkt inslag.

Sammelsurium som det här året består av Göran Andersson, Stefan Andersson, Pelle Wannergren, Charlotte Thell, Mikael Evertsen, Göran Lindell, Leonida Kembro och Maria Skog Wessfeldt hade
dessutom bjudit in Vilja Skeppstedt, Peter Cemjack, Lotti Praznik, Oscar Ericsson, Ingrid Savbrant, Hampus Petersson, Tilda Björnberg, Ludvig Hyrefelt, Vivian Buczek och Julia Andersson.
– Maria som är en av sångerskorna i Sammelsurium berättade för mig att hon är gammal kompis med Vivian Buczek. ”Ska jag fråga om hon vill vara med?” undrade Maria. Vivian Buczek är välkänd i jazzkretsar och flitigt turnerande. JA! svarade jag och plötsligt fick Barnbidraget ett angenämt problem att lösa. Hur ska vi kunna kompa henne? Sammelsurium är absolut ingen jazzorkester. Problem är till för att lösas och Ludvig
Hyrefelt som spelar  bland annat kontrabas tog kontakt med Vivian och till slut fanns det en jazztrio att tillgå. Hampus Petersson på trummor och Tilda Björnberg på piano tillsammans med Ludvig på kontrabas
kompade Vivian och Maria. Detta blev detta makalöst bra!, intygar Göran Andersson med stor inlevelse.

Barnbidraget hade lyfts ytterligare en nivå.
– Men detta var inte allt. Både Leonida och Maria visade vilka duktiga sångerskor de är.

Lotti Praznik hade som vanligt en låt med sig som hon och Molly Appl precis skrivit klart. Peter Cemjack visade prov på sin enormt fina blues och soulröst, Vilja Skeppstedt (15 år) var hur säker som helt och visade hur man sjunger en gammal Fleetwood Mac låt på bästa sätt. Ingrid Savbrant som numera är en klar landskronafavorit levererade högklassiska nummer och som final kom Julia Andersson som tillsammans med Ludvig Hyrefelt och Stefan Andersson avslutade med ett stycke av Claudio Monteverdi. Julia Andersson inledde med en egen dikt inspirerad av texten till stycket hon framförde.
– Jag gör så eftersom stycket är på italienska och för att publiken ska få en chans att förstå det jag sjunger om, förklarade hon .
– Stycket Julia framförde heter ”Si dolce el tormento” och en bättre avslutning än hennes sång inför en absolut lyssnande, tyst publik kan jag inte tänka mig, säger Göran Andersson.

Hela arrangemanget har dokumenterats med foton tagna av Anton Johansson och film gjord av Ulf och Johan Malmgren. Jag tycker det är mycket trevligt att Ulf och Johan filmar och Anton
fotograferar. Det ger en fin dokumentation av ett stort arbete. Barnbidraget är ett samarbete mellan Göran Andersson och Lions Club Landskrona, Sander & Gander och Sammelsurium.
– Jag är jätteglad att Lions är med och stödjer dessa två konserter och att allt överskott går till Lions Forskningsfond Skåne. Egentligen har jag bara ett önskemål inför eventuella framtida Barnbidragsarrangemang.
Eftersom alla som medverkat på något sätt på dessa konserter har gjort det helt ideellt skulle jag vilja att Landskrona stad bjöd på teaterhyran och teknikerkostnaden för vår generalrepa och de två
konserterna. Då blir det ju ännu mer pengar till forskning och fler barn som i framtiden slipper lida, säger Göran Andersson och avslutar med att säga något alla i publiken säkert skriver under på:
– Det här var en dag att minnas!

Teckenspråkstolken Eva Zaar hade ett styvt jobb att tolka Sander och Ganders glada upptåg tillsammans med clownen Majsan. Foto: Anton Johansson www.ancam.se

 

 


Göran Lindell, Göran Andersson och Ingrid Savbrant rockar loss.
Foto: Anton Johansson www.ancam.se

 

Artisterna tackar för ovationerna, Sannerligen blev det en dag att minnas.
Foto: Anton Johansson www.ancam.se

Stefan Andersson kompar skönsjungande Julia Andersson.
Foto: Anton Johansson www.ancam.se
Duetten av barndomsvännerna Vivian Buczek och Maria Skog Wessfeldt.
Foto: Anton Johansson www.ancam.se

Till arkivet