Annons

Om kärlek, kvinnor och Karin Boye

Lovisa Onnermark, och Maria Zakrisson Mortensson
Foto: Markus Gårder

Riksteatern hade nyligen urpremiär på en ny pjäs om Karin Boye. En pjäs om den folkkära författaren, om kärlek och kvinnor.  Imorgon kan du se den på Landskrona teater.

Annons
 

Många har en föreställning om att Karin Boye var en ensam och tragisk människa. I föreställningen Nakna som foster och gudar i regi av Helena Sandström Cruz och manus av Isabel Cruz Liljegren får publiken möta helt andra sidor av poeten.

Karin Boye åkte till Berlin för att psykoanalysera bort sin sexuella läggning. Men där på en nattklubb träffade hon i stället Margot Hanel som hon levde med i sju år. Sedan försvann en av dem. Vid radion satt Margot och hörde hur de efterlyste poeten Karin Boye.

När Helena Sandström Cruz läste om Karin Boyes änka Margot Hanel blev hon nyfiken. Vem var hon – denna unga, osynliggjorda kvinna, som hade ett minst lika tragiskt livsöde som Boye själv? När Karin Boye dog brändes i princip alla brev som vittnade om deras relation, detta för att bevara poetens rykte. I Nakna som foster och gudar fyller man i luckorna som biografierna utelämnat och levandegör det som inte fick finnas men ändå fanns.

I Berlin jagade nazisterna iväg eller dödade alla homosexuella vid denna tid. Men på Skeppargatan i Stockholm levde Karin med Margot. I Sverige dödade man inte homosexuella.

Här fick man bara fängelse om man levde ihop med någon av samma kön.

–  I dag ser vi åter hur fascistiska krafter växer sig starka i Europa, och hur nya flyktingströmmar möts av krav på stängda gränser. Hbtq-personers nyvunna rättigheter är återigen hotade. Kanske hade Karin och Margots liv kunnat sluta annorlunda i en annan tid. Men vi kan inte ta för givet att historien inte ska upprepa sig, säger Isabel Cruz Liljegren.

Nakna som foster och gudar spelas på Landskrona Teater 15 oktober.

Arrangör: Landskrona Musik & Teater – en del av Riksteatern.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser