Kulturstipendiat frontar nationell novelltävling för unga

Ebba Hyltmark frontar stor novelltävling. Foto: Anna Alexander Olsson
Ebba Hyltmark frontar stor novelltävling.
Foto: Anna Alexander Olsson

Tidningen Julia arrangerar i höst en novelltävling för unga tillsammans med Barnens bibliotek och nätverket Läslov v 44. Tävlingen har temat miljö och framtidsdrömmar och författaren Ebba Hyltmark från Landskrona, som själv debuterade när hon var 17 år, är en av jurymedlemmarna i tävlingen.

För unga som tycker om att skriva finns nu chansen att få sin novell publicerad i en av Sveriges populäraste ungdomstidningar, tidningen Julia, och därmed kunna sätta ”författare” på sitt cv. Förstapristagaren har dessutom en vinstsumma på 5 000 kronor och ett skolklassbesök av Ebba Hyltmark att se fram emot.
– Vinsterna är viktiga drivkrafter men framförallt handlar den här tävlingen om att skriva, om att bli läst och om att stärka sin självkänsla. Vi vill uppmuntra unga att våga dela med sig av sina fantastiska berättelser och förhoppningsvis upptäcker många samtidigt hur kul och utvecklande det är att skriva, säger Madeleine Gripsten, projektledare på tidningen Julia.

Tävlingstemat är en del av Barnens biblioteks lästema Miljö och klimat som inleds den 15 oktober, och det är även huvudtemat för årets Läslov. I juryn sitter Madeleine Gripsten från Tidningen Julia, Katarina Dorbell från Barnens Bibliotek, Elisabet Reslegård från Läsrörelsen och nätverket Läslov v.44, och sist men inte minst en av Sveriges yngsta författare genom tiderna – Ebba Hyltmark.

Ebba Hyltmark fick vid denna tiden ifjol mycket uppmärksamhet inte minst sedan hon utsetts till Landskrona stads kulturstipendiat men också  sedan hon valts ut som Landskrona-Citadell Rotaryklubbs första mottagare av organisationens ungdomsstipendium detta efter framgångarna med debutroman ”Alla suger och det är ingens fel”.

Förutom att läsa och välja ut sina favoritnoveller kommer Ebba även fungera som frontfigur för tävlingen. Hon kommer bland annat att dela med sig av tips och inspiration för att göra det enklare att komma igång med skrivandet.
– Noveller är en ganska speciell genre och det är bra att hålla sig kort och att veta vad man vill säga och inte snurra in sig i en massa sidospår. Jag brukar själv alltid börja med att tänka på vad som är målet med historien och sen hela tiden ha ett tydligt fokus på att komma dit, förklarar Ebba Hyltmark.

Novelltävlingen är öppen för alla barn och ungdomar upp till 16 år. Berättelsen ska vara mellan 5000 och 9000 tecken och skickas in via Barnensbibliotek.se.

Tävlingen pågår fram till den 21 november och är öppen för både privat deltagande och via skolor och bibliotek.
Mer information om tävlingen, skrivtips, intervju med Ebba Hyltmark med mera finns på nämnda sajt

Noterbart i sammanhanget är att Ebba Hyltmark i år aktuell med den nya boken ”Jag kan nästan känna solen” som släpptes i maj av Brombergs förlag.

Till arkivet