Nyamko Sabuni gästade Landskrona

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gästade Landskrona på tisdagen. Efter en kort pressträff som hölls tillsammans med Torkild Strandberg väntade ett möte med lokala liberaler.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gästade Landskrona på tisdagen. Efter en kort pressträff som hölls tillsammans med Torkild Strandberg väntade ett möte med lokala liberaler.

Liberalernas nytillträdde partiledare Nyamko Sabuni var på tisdagen på blixtvisit i Landskrona. Först på agendan stod ett möte med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg och senare en träff med de lokala partimedlemmarna.

Torkild Strandberg är den mest populäre lokala liberala politikern i landet. I Landskrona är han ohotad ensam på den politiska toppen. Men på riksplaner är det kärvt för Liberalerna. Därför är Nyamko Sabuni idel öra när hon gästar Landskrona.
– Jag vill ta med mig Torkilds framgångar till andra kollegor i landet. Han utför ett hårt strategiskt arbete och så lyssnar han till folket och levererar det de vill ha.

Torkild Strandberg hävdar med en dåres envishet att han brinner för Landskrona och att han inte är intresserad av att sitta i riksdagen. Och detta är något som Nyamko Sabuni respekterar.
– Jag vill ha Torkild där han gör störst nytta. Och det är på kommunal nivå så är det där medborgarna bor.

Har lämnat partistyrelsen
Torkild Strandberg som tidigare suttit i riksdagen och som även suttit i Liberalernas partistyrelse i många år har helt lämnat rikspolitiken.
– Jag är en lycklig gräsrot. Jag har sagt att jag står till förfogande så länge det inte innebär regelbundna resor till Stockholm, säger han.

Den största anledningen till Nyamko Sabunis resa till Skåne är miljöarbetet.
– Jag besöker Skåne av olika skäl. Det ena är att jag är ute på en klimatresa och då passar jag på att träffa våra medlemmar.

Det talas dock även om problemen med den kriminalitet, integration och arbetslöshet som råder i Landskrona trots Torkild Strandbergs styre. Det måste lösas på en högre nivå enligt Liberalernas partiledare.
– Vi måste hjälpas åt på såväl nationell som lokal nivå.

På presskonferensen ställdes även frågan om varför det byggs så mycket bostadsrätter och villor samtidigt som behovet av hyreslägenheter är stort hos de som av en eller annan anledning väljer att bo i just hyresrätt.
– Landskrona är den ort i Sverige som kommer på tredje plats i antalet hyresrätter jämfört med antalet innevånare. Behovet är större när det gäller andra upplåtelseformer, säger Torkild Strandberg.
– Men det kommer att byggas även hyresrätter där behovet finns. Då pratar vi om våra så kallade kyrkbyar och även Norra Borstahusen.

När Nyamko Sabuni sedan reser upp till Stockholm och pratar om Landskrona så vill Torkild Strandberg att hon tar upp två punkter.
– Då vill jag att hon ska diskutera Europaspåret samt den långsiktiga utvecklingen av polis och rättsväsende.

Europaspåret ännu ingen riksfråga
Beträffande polis och rättsväsende har Nyamko Sabuni koll, men med just Europaspåret är det värre ställt. Efter att ha talat om infrastruktur och energifrågor närmar hon sig pudelns kärna efter att Torkild Strandberg informerat att det gäller förbindelsen mellan Landskrona och Köpenhamn.
– Det är en intressant fråga som jag blivit informerad om idag. Jag är nyfiken och har lyssnat och tar med mig det och kommer att hålla kontakten med Torkild. Men vad som är möjligt och inte möjligt kan jag inte svara på, säger partiledaren.

Avslutningsvis ställdes frågan, med anledning av att Nyamko Sabunis Skåneturné hade miljö som utgångspunkt och med tanke på de senaste veckornas debatt kring stadsdirektör Christian Alexanderssons elbil i miljonklassen, om hur hon reste.
– Till och från Skåne flyger jag. Och här åker jag med säkerhetsbil. Så för att förenkla för Säpo är det lämpligt. Men var dom tankar vet jag inte. Jag tror att säkerhet är mer prioriterat än bränslet. Jag tar tåget till Göteborg men flyger när jag ska längre. Annars får jag ingenting gjort. Målet för vårt parti är dock att vi ska ha ett fossilfritt land, avslutar Nyamko Sabuni.

Till arkivet