Föredrag på Pumphuset i höst

I höst kommer
I höst kommer Eva Österberg, Henrik Widegren, Rakel Chukri och Sten Ullerud och håller föredrag på Pumphuset i Borstahusen.

Borstahusens Museiförening fortsätter att bjuda in till intressanta föredrag. I höst kommer det att talas om allt från ”Fina och fula känslor” till att ”Skratt är inget man skojar bort!”. Åhörarna får följa med på en tur på  mytomspunna Transsibiriska Järnvägen men också ta del av ”Assyriska kvinnors jämställdhetskamp”.

Program på Pumphuset – tisdagar hösten 2019

3/9 Eva Österberg, ”FINA OCH FULA KÄNSLOR”
Eva Österberg är författare och historiker. Hon har varit professor i Uppsala på 80-talet och vid Lunds Universitet 1987-2007.
Eva kommer att prata om sin senare forskning och pågående arbete med en bok som skall heta ”FINA OCH FULA KÄNSLOR. Historiska essäer”. Där finns lite av varje, som t.ex. Selma Lagerlöfs kamp mot krig i början av 1900-talet.
Eva Österberg har fått mängder med priser och utmärkelser genom åren. Bl.a. Gerhard Bonniers pris 2005 och Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning 2009.

17/9 Henrik Widegren, ”Skratt – Inget man skojar bort!”
Henrik Widegren är öron-näsa-halsläkare vid Skånes Universitetssjukhus. Han är med i tv-programmet Fråga Lund. Efter att ha studerat hur skratt och glädje påverkar vår hälsa och välmående är hans slutsats: Humor ska vi ta på högsta allvar! Henrik kommer även att ta med sin gitarr. Och har vi otur kommer han att sjunga några sånger. En del anser att humor och skratt bara är på skoj. Men kliniska studier visar att skratt är positivt för hälsan. Och dessutom är det ju roligt att skratta!

12/11 Sten Ullerud, ”Transsibiriska järnvägen.”
Sten Ullerud är en erfaren föredragshållare som här bjuder på en reseskildring om och en resa med den mytomspunna Transsibiriska Järnvägen. En 787 mil lång resa genom Ryssland, Mongoliet och Kina. Han ger en inblick i historien om järnvägen. Dygnet runt rullar tåget på och man kan njuta av vyerna och koppla av.

26/11 Rakel Chukri, ” Assyriska kvinnors jämställdhetskamp.”
Rakel Chukri berättar om assyriska kvinnors jämställdhetskamp. Till exempel var skilsmässor tabu för några decennier sedan och tjejer fick inte flytta hemifrån för att studera/jobba. Så är det inte längre. Det finns fortfarande saker som behöver förändras, men mycket har också blivit bättre.
Rakel är uppvuxen i en assyrisk familj i Jönköping. Hon har under 2008 – 2018 varit kulturchef på Sydsvenskan. Nu kulturskribent på HD och Sydsvenskan kultur. Hon har jobbat för Sveriges Radio P1 och skrivit artiklar i bl.a. Expressen. 2012 var hon en av sommarpratarna i P 1.

Alla program börjar kl. 19.00. Entré: 70 kr. Medlemmar i Museiföreningen eller Konstföreningen 50 kr.
Programmet 17/9, entré 100 kr för medlemmar och 120 kr för övriga.
Biljettförsäljning från kl. 17.30. Bokar man bord i restaurangen är man garanterad plats vid programmet.

Till arkivet