Annons
Fredagen den 21:e januari
1.8°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Gästkrönika: Om sprängningarna i Landskrona

Måns Back Nilsson är till vardags lärare på Albins Folkhögskola. Idag sätter han sina tankar på pränt rörande den senaste tidens sprängningar i Landskrona.

Innan du kastar dig över tangentbordet och slänger Landskrona i soporna så skulle jag önska att du tänkte till en stund.

Annons
 

För alla oss som på ett eller annat sätt är inblandade i det allmänna lyftet av Landskrona så är det en deppig dag idag.

Väldigt grovt räknat så är ungefär 98% av mänskligheten helt ok, 2% har dock stora problem med att hålla sig till reglerna.
Men 98% av mänskligheten skulle aldrig någonsin få för sig att spränga entrén till stadshuset i Landskrona.
Aldrig I livet!

Jag lider med min stad just nu.
Kriminella människor med samma modus operandi som terrorister, avgör helt hur synen på Landskrona uppfattas av andra.

Återigen är vi den där staden som alla kan peka på och lite ironiskt konstatera ”det kunde ju vara värre, jag skulle ju kunnat bo i Landskrona.”

För mig som bor här och sett staden resa sig under mina 20 år i staden är det kanske extra frustrerande.

Som lärare peppar jag mina elever och påpekar att Landskrona är en stad med framtiden framför sig. En stad som kommer fortsätta generera nya jobb och nya möjligheter. Så skaffa utbildning!!!

Det finns dock en något bipolär verklighetsuppfattning i den här staden som inte sällan tenderar att slå över i ren depression.

Folk i Landskrona är lite väl förtjusta i tanken på att allt kommer att gå åt helvete och man tolkar gärna tråkiga nyheter som ett bevis på teorins riktighet.

Det är förstås jävligt tråkigt med kriminella som bakar denna negativa kaka med sin sprängdeg.

Det är dock viktigt att poängtera att de här terroristerna utgör en absolut minoritet i vår stad. De är inte de som är Landskrona.

Landskrona är alla vi som gick till jobbet, skolan eller arbetsförmedlingen i morse. 
Landskrona är alla vi som oavsett politisk färg, nationalitet eller filosofiska ståndpunkter gemensamt arbetar för en bättre och mer bildad stad.
Inte en stad man spränger bomber i, viket tyvärr är återkommande.

Så vad kan vi göra år det?

För tio år sedan när jag satt i fullmäktige här i Landskrona la jag mycket energi på de här frågorna. Tyvärr måste jag konstatera att det jag skrev då är lika aktuellt idag.

Följer man de många fb-trådar som berör sprängningen så slår de nästan alla över i rasism i någon form.

Plötsligt är det inte 2% som vi har problem med utan alla utrikesfödda, jag gissar här är de utgör 30% av Landskronas befolkning.

”Det fanns alldeles säkert ett Landskrona där Helsingborg var Nordpolen, där Malmö var Sydpolen, där Köpenhamn var långtbortistan och utlandet och där resten var tjotahejti. Men denna idyll rev sig själv, denna idyll föll på sin egen nyfikenhet. Den föll på uppfinningar som flygplanet och tåget, på företeelser som kolonisation och slaveri. På de stora upptäcktsfärderna, på charterturismen, på olympiska spelen och världsmästerskapen i fotboll. Världen blev mindre och mer blandad för att det helt enkelt var meningen.”

Sluta lägga så mycket energi på vad som gör oss olika och bara konstatera att 98% oavsett hudfärg, religion, språk, kultur eller partitillhörighet aldrig någonsin skulle få för oss att bete oss på det här sättet.

Vi har ett problem med kriminella i Landskrona, kriminella som använder samma metoder som terrorister.
Vi har inte ett generellt problem med utrikesfödda.

Om vi alla enas mot denna lilla klick har vi stora möjligheter att förändra den rådande verkligheten där skjutningar och sprängningar på ett djupt orättvist sätt solkar stadens rykte.

Faktum är att det är det mest effektiva vi kan göra för att hjälpa polisen.

I en segregerad stad där tusentals människor känner sig orättvist utpekade kommer polisen alltid ha mycket svårt att skaffa fram information.

Människor som känner sig utanför håller helt enkelt käften, även när de inte borde göra det.

Måns Back Nilsson

 

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser