Annons

Hacke gjorde 364 mål och annan BoIS-fakta

David Jönsson står bakom sajten boishistoria.se. Till sin hjälp har han haft programmeraren Ulf Backman.
– Sen har jag fått ovärderlig hjälp av ytterligare många BoIS-entusiaster, säger David Jönsson.

Kan man bli årets BoIS:are utan att ha spelat en A-lagsmatch?
Antagligen inte. Istället får BoIS styrelse se till att nominera David Jönsson till Landskrona stads kulturpris för sina insatser för klubben och dess supportrar.

Annons
 

David Jönsson har de gångna sju åren ägnat oräkneliga timmar åt skapa en statistikdatabas om Landskrona BoIS a-lag. På hans sajt boishistoria.se, finns samtliga 970 spelare som någon gång representerat klubben i de nära nog 4000 matcher som spelats sedan föreningen bildades för 104 år sedan.
– Nu är sajten lanserad så jag kan ta det lite lugnare men samtidigt ser jag det som ett livsprojekt.  Det kommer ständigt nya spelare och matcher som ska in i systemet, säger han som under arbetets gång också snubblat över flera randiga historier som han har för avsikt att skriva om.
– Varje måndag kommer jag att lägga ut en artikel.

När David Jönsson har vägarna förbi redaktionen visar det sig Ronny Nilsson som gjorde 12 mål på sina 33 framträdande i BoIS-tröjan 1979 fyller 68 år. Ur statistikdatabasen får vi också veta att han på dagen 40 år sedan blev inbytt i vänskapsmatchen på IP mot DDR:s Olympialandslag. 744 åskådare var på plats och fick se BoIS förlora med 3-0. Annars är väl Ronny Nilsson kanske mest känd för sina två mål i 9-1 segern i Halmia.

– Alla spelares födelsedagar utom två finns inlagda. Det är Karl Bengtsson som troligen var målvakt i en träningsmatch 1921 samt Erik Nilsson som möjligtvis spelade mot Simrishamn borta 1928 som jag saknar födelsedatum på, säger David Jönsson och berättar en hårresande historia om hur detektivarbetet gått till för att få all statistik på plats.
– Jag har pratat med spelare, deras barn, barnbarn och i vissa fall även syskonbarn. Ofta har den anhörige haft stenkoll. Om så ”farfar” bara gjort en match, berättar han. 

Och stenkoll har David Jönsson. När vi ska till att ställa en fråga om hur sökfunktionen fungerar och som exempel använder ”Nisse Nilsson”, kommer svaret innan vi hunnit formulera klart frågan.
– Han gjorde tre matcher på tidigt 30-tal. 

309 blev till 310 även i sången
Det har tidigare tvistats om Sonny Johansson gjorde 309 eller 310 mål i BoIS.
– Han gjorde 310 mål, säger David Jönsson tvärsäkert.
– Det skede ett transportfel i den svarta boken som all statistik fördes i, säger han och avslöjar samtidigt en än större miss.
– Meste målskytten Harry ”Hacke” Dahl står officiellt på 334 mål. Även här har det gjorts ett transportfel under hans andra eller tredje säsong i klubben. Så det saknas 30 mål. Hacke gjorde alltså 364 mål. Det tänker jag skriva om i en kommande artikel, säger David Jönsson och bjuder samtidigt Landskrona Direkt på nyheten.

Den svarta boken har varit en guldgruva för David Jönsson.
– Sen har jag lusläst gamla NST och gått genom mikrofilmade exemplar av Korrespondenten. På så vis har jag lyckats få fram assist, i vilken minut målen gjorts, byten, publiksiffror och domare.

Databasen är i det närmaste smått unik inom svensk fotboll.
– AIK fotboll har en statistiskdatabas som jag tittat en del på. Min är dock bättre, säger han med en ödmjuk rodnad på kinderna.

Vi pratar om det digra arbete som kommer att krävas för att ständigt se till att sajten är uppdaterad. Inte minst då det varje år finns gamla BoIS:are som går bort.
– Jag får tips om detta och jag läser dödsannonserna i HD. Sen får jag stämma av med folkbokföringen om osäkerhet uppstår.

På 20-talet fanns det två Henning Persson i laget samtidigt och häromåret fanns det två Linus Olsson i laguppställningen.
– Det är faktiskt de enda namnarna som spelat samtidigt.

En och annan bugg får alldeles säkert fixas till med tiden, liksom att någon laguppställning måste kompletteras.
– Det är dock inget jag kommer att ligga sömnlös över.

Besök boishistoria.se – och gärna minst en gång i veckan!

 

Randig turné i Västtyskland

BoIS på turné i Västtyskland 1950. Några spelare vilar upp sig inför en av matcherna. Fotograf okänd.

Träningsjackor till avbytarna Sven-Åke Månsson och Åke Bengtsson (?).  Kavaj med BoIS-emblem ska det vara!
Fler bilder från Tysklandsturnén 1950, och mycket annat, dyker upp på boishistoria.se framöver. Fotograf okänd.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser