Annons

Hektisk sommar för Landskronabaserad konstnär

Conny Blom i samband med en performance i Beddingestrand tidigare i somras. Foto Elisabeth Moritz.

För Landskronabaserade konstnären Conny Blom inleddes sommaren med utställningar på konsthallen i Pivka i Slovenien tillsammans med Nina Slejko Blom under det gemensamma namnet Klara Sax och Photon Gallery i Wien. Därefter har han haft en utställningar på CZK i Maribor, Slovenien och UGM – Konsthallen i Maribor, Slovenien. Tillsammans med Nina Slejko Blom gjorde han därpå en utställning på In Situ i Hirzenhain, Tyskland, och en utställning plus performance på Galleri Estesio i Beddingestrand. 

Annons
 

Nu härnäst blir det Nordvästskåne för Conny Blom när han gör en  separatutställning på Projektrum Hjärne i sin gamla hemstad Helsingborg.
2 augusti är det vernissage på utställningen som heter De dåliga beslutens kyrka, och konstnären kommer visa en rad helt nya verk i olika tekniker.

Conny Blom: De dåliga beslutens kyrka
För en dryg månad sedan lät sig Conny Blom prästvigas via en USA-baserad online-kyrka och nu introducerar han en serie nyproducerade verk inspirerade av sin nya status.
– Konst och religion har på olika sätt varit förbundna med varandra genom sin tro på existensen av högre värden. Det gäller från renässansen via barocken och romantiken till performance konst. Idag, när till exempel kapitalismen alltför ofta tolkats som en normativ ideologi i sig där allting kan köpas och värde har jämställts med säljbarhet, eller kunskap ersätts med kändisskap, trängs andra värden ut ur ekvationen. Genom associationer till religiositet och spiritualitet behandlar utställningen frågor om konstnärsrollen och kulturens värde i en tid då stora delar av samhället mäter konstens kvalitet i besökarantal och bekräftelse av den aktuella konformismen, säger Conny Blom.

I samband med utställningen introducerar Conny Blom sitt nya trossamfund De dåliga beslutens kyrka (The Church of Bad Decisions), en tidsenlig kyrka i en samtid färgad av långa rader av dåliga beslut. Under utställningen kan man som besökare registrera medlemskap i kyrkan mot att man lämnar en rad personuppgifter. Som välkomstpresent till alla nya medlemmar utlovas originalkonstverk av Conny Blom.

Conny Blom är född i Helsingborg 1974, bor och arbetar i Landskrona. Han tillhör idag en av de mest centrala svenska konceptkonstnärerna och ställer ut sedan lång tid runt om i Europa. Den aktuella utställningen har en mängd referenser till konsthistorien, performance- och konceptkonst.

Utställningen öppnar fredagen 2 augusti klockan 17-19 på Projektrum Hjärne, Fågelsångsgatan 10 i Helsingborg, i närvaro av konstnären. Den visas sedan fram till och med den 23 augusti. Curator för utställningen är Martin Schibli, välkänd konstkritiker med ett omfattande internationellt nätverk efter att ha sammanställt över hundra utställningar i 14 länder.

Projektrum Hjärne drivs helt icke-kommersiellt och arbetar mer för att skapa miljöer, handlingsutrymme och för att ge rum åt konstnärliga processer.

Hängivelseakter (bild ur serie till utställningen De dåliga beslutens kyrka , 2019) Foto: Conny Blom.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser