Annons

Den hemlöse flyttar in

Nu är Landskrona Fotos utomhusutställning som berör hemlöshet på plats vid Kasernplan.

Landskrona Foto bjuder in, eller möjligtvis snarare ut, till sommarens tredje fotoutställning i Landskrona. Från och med igår kan man vid Kasernplan skåda utomhusutställningen Living Room.
 
“I vilken grad har våra hem, oavsett om det rör sig om hus eller tält, en avgörande betydelse för vilken socialgrupp vi tillhör? Hur påverkas man av att vara hemlös om man samtidigt är intelligent, kreativ och social? Är hemlösa alltför marginaliserade för att bli betraktade som värdefulla samhällsmedborgare?”, står det att läsa på Landskrona Fotos hemsida.
Viktiga och aktuella frågor. Inte minst i Landskrona. I sommar kan man se en fotoutställning mellan museet och Konsthallen där den tyske fotografen Jana Sophia Nolle väljer att ta ett annorlunda grepp om problematiken.

Annons
 

På den nyligen avverkade fotofestivalen i Köpenhamn kunde man skåda Jana Sophia Nolles utställning Jana Sophia Nolle på Landskrona Fotos utomhusskärmar. Nu har de trekantiga skärmarna kommit hem och samma utställning visas fram till och med den 1 september på gräsplanen ner mot konsthallen om man kommer gående från Kasernplan.

Den 33-åriga fotografen kontaktade husägare och hemlösa i San Francisco och bad dem om tillgång till deras privata sfärer. Ur detta har rum i rummen skapats eller om man så vill, de hemlösas krypin har flyttat in i den förmögnes vardagsrum.

“Living Room ber oss på så vis att överväga sociala frågor och sammanhang, inte baserat på direkt, mänsklig kontakt, men utifrån ett rent materiellt perspektiv – och vidrör samtidigt ett större fenomen av socio-politiska förändringar, bostadsbrist, utslagning och gentrifiering,” skriver Landskrona Foto i sin programförklaring.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser