Jordgubbsplockare i Landskrona utvisades

En jordgubbsodlare i Landskrona har åtal att vänta då han försökt anlita icke berättigad arbetskraft för att skörda bären på hens fält. Sammanlagt utvisades 40 arbetare.

Gränspolisen har i uppgift att hålla koll på lantbrukare och andra som kan tänkas anlita utländsk arbetskraft. På måndagen var de därför hos en jordgubbsbonde i Landskrona och resultatet blev att hela 40 personer sattes på båten från Ystad till Polen redan samma kväll.
– Förutom några få som kom från Vitryssland så var det invånare från Ukraina som hade kommit till bonden i Landskrona för att skörda jordgubbar. Men så blir alltså inte fallet nu, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisområde södra Skåne.
– Vi gör regelbundna arbetsplatsbesök och det var ett sådant vi var på i Landskrona igår. Vi besökte även en gård i närheten av Kalmar. Totalt avvisades 58 personer och av dessa var 40 i Landskrona för att arbeta.

Den bonde som försökte anlita arbetskraften har åtal att vänta.
– Vi har två anmälningar på gång och det rör sig om brott mot utlänningslagen.

Tillslaget är inte på något vis unikt.
– Det vi såg igår är bara toppen av ett isberg, avslutar Ewa-Gun Westford.

Till arkivet