Annons

Tre års fängelse för sprängning på Östergatan

Förödelsen efter sprängdådet på Östergatan var stor. Blanda annat blåstes i stort sett varenda fönsterruta ut på fastigheten på motsatta sida sprängladdningen.

Annons
 

Den 28 december 2018 briserade en kraftig sprängladdning i en trappuppgång på en fastighet på Östergatan i Landskrona. Förödelsen blev mycket omfattande då många fick sina rutor krossade och sina bilar skadade av tryckvågen och det splitter som flög genom luften. Redan samma kväll greps två män från Helsingborg i samband med en bilolycka någon kilometer från Östergatan och dessa sammankopplades snabbt med sprängningen. De båda, födda 1989 och 1995 har nu fått sin dom. Den lyder på tre års fängelse vardera och avser allmänfarlig ödeläggelse. De kommer även att tvingas betala ett skadestånd på drygt 400 000 kronor.

Förödelsen var total efter att de två Helsingborgarna detonerat en sprängladdning på Östergatan 107 A i Landskrona. Kostnaderna efter sprängningen landade på cirka 1 600 000 kronor. Försvarets forskningsinstitut (FOI) har beräknat att sprängladdningen bestått av cirka två kilo dynamitsprängämne. FOI har också gjort bedömningen att det var stor risk för att splittret kunnat döda en person som befunnit sig i trapphuset eller som passerat på trottoaren utanför entrén.

Strax efter explosionen inträffade en trafikolycka i rondellen Österleden/Söderleden, knappt två kilometer från sprängplatsen. Fordonet, en falskskyltad silverfärgad Audi, åkte av vägen och ner på en gång- och cykelväg. En förbipasserande väktare uppmärksammade det havererade fordonet och larmade SOS. På olycksplatsen såg väktaren två personer ligga utanför bilvraket. När han tilltalade dem begav de sig emellertid från platsen.

Polisen, som snabbt var på plats, lyckades med hundar få upp två spår från bilvraket, vilka ledde fram till de nu dömda gärningsmännen. Fynd, såväl på gärningsmännen som i bilen de övergett, ledde till att misstanke uppstod att de båda var delaktiga i sprängningen på Östergatan.

De båda förnekar att de orsakat sprängningen men tingsrätten i Lund anser det bevisat att de gjort sig skyldiga till allmänfarlig ödeläggelse och därför döms till tre år i fängelse.

Mannen som är född 1989 förekommer med 41 avsnitt i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för vårdslöshet i trafik och misshandel. De senaste två avsnitten gäller bedrägeri respektive förfalskningsbrott i Spanien.

Den yngre mannen förekommer endast i brottsregistret tre gånger vilka samtliga avser trafikförseelser.

Läs mer: Förödelse efter detonation

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser