Skräp i Häljarp blev konst

Så här fint konstverk tillverkade förskolebarn i Häljarp av skräp som de fann i omgivningen. Foto: Stefan Andersson
Så här fint konstverk tillverkade förskolebarn i Häljarp av skräp som de fann i omgivningen.
Foto: Stefan Andersson

Förskolorna Björkbacken, Strandängen, Paviljongerna vid Emiliaskolan och Talldungen i Häljarp arbetar alla efter ett gemensamt tema som heter Hållbar Framtid.

Tidigare har pedagoger spelat upp en teater för alla barn som handlar om hur fel det är att skräpa ner i naturen. I denna teater finns en skräpsång som blivit nästan som en nationalsång för barnen. Som en final på terminens arbete gick alla avdelningar ut och plockade skräp i sin närmiljö. Tillbaka på förskolorna tittade man på skräpet och funderade på vad som händer med naturen och alla djuren om skräpet hade fått ligga kvar.
– Vid ett tillfälle hittade ett barn en snigel som hade fastnat i ett glasspapper. Snigeln räddades och pappret togs bort från marken. Barnet hade räddat livet på snigeln, ger Göran Andersson, förskollärare vid Talldungens förskola i Häljarp som exempel.
– Barnen fick också ta reda på hur man sorterar skräpet och vad som kan återanvändas och bli till nya saker.

När miljön runt förskolorna var städad från skräp sattes barnens kreativitet igång med liv och lust. Konstverk skulle skapas. Tavlor, mobiler, statyer, robotar och mycket annat började tillverkas på alla avdelningar av allt skräp man hittat.
– Härliga samtal under tillverkningsprocessen ägde rum och alla var koncentrerade på bästa sätt. Deras konst skulle ju ställas ut precis som på en riktig konstutställning, säger Göran Andersson.

Så kom den stora dagen. Förskolans dag! En dag som alltid firas den tredje torsdagen i maj månad på alla förskolor i hela Sverige.
Alla konstverken hade transporterats till Talldungens förskolas gård där de sattes upp ibland träden. – På programmet stod: Besök vår fina konstutställning, miljöshow med Sander och Gander, lek och ät lunchen utomhus tillsammans med alla kompisar.

Dagen i ära hade Sander och Gander också med sig självaste Gubben Släng.
– Barnen förstod snabbt att den där gubben behövde både hjälp och tillrättavisningar med allt skräp han kastade omkring sig. Gubben som denna dag spelades av Maria Skog Wessfeldt fick lära sig av barnen hur dumt det är att skräpa ner och hur man ska sortera sitt skräp. Inte en chans att han kom undan med städningen, säger Göran Andersson som är den ena halvan av Sander och Gander och avslutar.
– Barnen i Häljarp har på ett lustfyllt, utforskande och skapande sätt fått lära sig hur viktigt det är att vi tar hand om vår natur för både naturens, djurens, vår egen och våra barns skull. Barnen i Häljarp har därför gjort konst av skräp för en hållbar framtid.

Till arkivet