Snart är det förbjudet att röka på uteserveringar

Sofia Björne röker sin cigarett på Speakers Corner. Något hon inte kommer att få lov att göra från och med den 1 juli.
Sofia Björne röker sin cigarett på Speakers Corner. Något hon inte kommer att få lov att göra från och med den 1 juli.

Från och med 1 juli 2019 träder en ny tobakslag i kraft. Lagen säger att man inte kommer att få röka på uteserveringar och vid entréer till restauranger och caféer.

Om du driver ett café eller restaurang är du ansvarig för att rökförbud på uteserveringar och vid entréer efterlevs från och med den 1 juli.  Landskrona Direkt har talat med två krögare och båda är generellt positiva till lagen men ser också svårigheter.
– De säger att vi inte får tillåta att våra gäster röker i anslutning till uteserveringen. Men hur ska vi kolla detta året runt? Måste vi ha personal utomhus hela vintern, frågar sig Annika Glynos på Speakers Corner.
– Eller hur gör vi om någon rökande förbipasserande ställer sig och börjar tala med en gäst som sitter inne på vår uteservering? Jag kan ju inte kasta ut någon som inte är en gäst.

Patrik Holmberg på Restaurang Fellini pekar på samma problematik och lägger till.
– Hur gör den som beställt och vill gå ut och röka? Ska gästen då svepa sin drink eller öl eller låta den stå kvar utan tillsyn, undrar han?

Landskrona Direkt träffar några rökare på Speakers Corner. De flesta vill inte medverka på bild men de är inne på samma linje som krögarna.
– Det kommer säkert att funka att förbjuda rökning på uteserveringen och det är väl ok. Men hur de ska göra utanför kan man fråga sig. Det känns väldigt ogenomtänkt, säger en av rökarna.

Sofia Björne tycker att måttet snart får vara rågat gällande jakten på rökare.
– Jag håller fullt och fast med om att vi rökare måste visa respekt för de som inte röker. Men snart har man nått gränsen då det är lika bra att förbjuda rökning över huvud taget, säger hon.

Beträffande krogarna runt Rådhustorget så kommer rökarna med all sannolikhet att ställa sig på torget för att röka. Frågan är då om kommunen kommer att ställa upp behållare som de kan kasta sina fimpar i.   
– Vi kommer att hålla ett öga på hur det blir. Skulle det bli ett problem med nedskräpning så kommer vi att vidta nödvändiga åtgärder, säger Niklas Geidenstam, teknisk chef på Landskrona stad.

Rökfri karneval?
Frågan är hur rökförbudet kommer att slå mot karnevalen. Kommer hela centrum att bli rökfritt då krögare har sina serveringar lite varstans? Kommer vi att få se ett helt rökfritt rådhustorg?
Landskrona Direkt har försökt nå Lena Bergkvist, VD för arrangerande Creandia per telefon utan att lyckas.

Patrik Holmberg har inget emot att det blir helt rökfritt på Restaurang Fellinis uteservering. Han undrar dock hur förbudet ska fungera rent praktiskt.
Till arkivet