Kronans tjejer turnerar

Kronan U18: stående Patrycja Winiarska (född -02), Karla Filipovic (-05), Emilia Saxne (-06), Lykke Nilsson (-02), Agnes Johannesson (-02), Livia Sjunnesson (-05), Sanna Boskovic (-03) och på knä Jovana Kisic (-02) och Moa Ekberg (-06) Foto: Marie Saxne
Kronan U18: stående Patrycja Winiarska (född -02), Karla Filipovic (-05), Emilia Saxne (-06), Lykke Nilsson (-02), Agnes Johannesson (-02), Livia Sjunnesson (-05), Sanna Boskovic (-03) och på knä Jovana Kisic (-02) och Moa Ekberg (-06)
Foto: Marie Saxne

Kronans ungdomar gör avtryck i Sverige. Två nya SM, ett inofficiellt i fyrmannavolley och ett officiellt för U18, har spelats och klubben fortsätter att visa framfötterna.

Nyligen avgjordes Sveriges största ungdomsturnering i volleyboll, Mikasa Challenge i Örebro. Cirka 300 lag gjorde upp i olika klasser i fyrmannavolleyboll och Kronan från Landskrona ställde upp med tre lag.
– Vårt yngsta lag, Kronan Tigers, består av tjejer födda 2008-2010 och spelade i Level 4. De gjorde många fina insatser och hade väldigt kul tillsammans mellan matcherna, säger Marie Saxne, coach ungdomsansvarig i Kronan VBK .

Att vara på övernattningsturnering är ett stort äventyr.
– Själva matcherna kommer lite i skymundan av allt annat kul man hinner göra med kompisarna för dessa små.

Kronans andra lag, Block, med tjejer födda 2005-2007 spelade i Level 6 svart och gjorde också många fina insatser. Laget gick till B-slutspel där de lyckades vinna några matcher.
Tredje laget, Kronan Spike, med tjejer födda 2004-2006 spelade i den svåraste klassen, Level 7. Laget imponerade stort när de tog sig ända till final. Där tröt dock orken och det blev silver till slut. Laget är alltså näst bäst i Sverige i fyrmannavolley och tre av tjejerna har fler år kvar i ungdomsklassen.

Kronans U18 lag var i Jönköping och spelade U18 SM den gångna helgen. Detta är en turnering för tjejer födda 2002 och senare och det har spelats två kvalomgångar för att få fram de 16 bästa lagen i Sverige som gjorde upp om medaljerna.
Kronans trupp bestod av fyra tjejer födda 2002 och fem yngre tjejer.
– I lördagens gruppspel blev det först vinst mot arrangörsklubben Habo med 2-0 efter en okej insats, och sedan åkte vi rejält på pumpen mot Engelholm efter en riktigt dålig match av oss. De är som ett spöke för oss, vi klarar sällan av att prestera på topp mot just EVS, säger Marie Saxne.

Därmed var förutsättningarna inför sista gruppspelsmatchen solklara. Vinst krävdes för avancemang till kvartsfinal.
– Och vilken match vi gör. Motståndarna Täby gavs ingenting gratis och vi fullkomligt körde över dem med 25-12, 25-13 där hela truppen fick gott om speltid och gjorde mycket bra ifrån sig.

Kvartsfinalplatsen säkrades och där ställdes Kronans tjejer mot regerande mästarna Sollentuna.
– Vi hänger med bra i matchen men gör enkla misstag i fel lägen och får se oss besegrade med 25-21, 25-20. En stor besvikelse eftersom vi kände att om vi presterat på topp hade vi kunnat vinna, säger Marie Saxne och fortsätter.
– Det blev en ganska deppig lördagskväll men vi lyckades ändå ladda om inför söndagens första placeringsmatch mot Svedala. Svedala är regerande Skånska mästarinnor och är ett bra lag som kan slå om vi spelar på topp. Det gör vi också till en början. I första set är det vi som styr och vi vinner ett jämnt och välspelat set. Andra set är också välspelat men här står Svedala som segrare. I skiljeset får vi en oturlig start med några hårda domslut emot oss och tyvärr lyckas vi aldrig hämta ikapp det. Men vi gör vår bästa match så långt och faller med flaggan i topp mot ett bra lag och efter en förträfflig volleybollmatch. Besvikelsen är inte alls lika stor som efter kvartsfinalen och vi lyckas också behålla fokus och ta hem sista matchen mot Team Valla från Linköping. Vi slutar därmed på en sjundeplats, vilket är det bästa vi någonsin presterat på ett SM för äldre ungdomar. Våra -02:or har en väldigt hög högstanivå och sen har vi yngre tjejer som är otroligt duktiga för sin ålder och kan fylla på. Ett gäng med en härlig energi och som med rätt flyt hade kunnat gå ännu längre.

Ett SM återstår och det är årets höjdpunkt.
– Junior-SM för tjejer födda -00 och senare, som vi kvalat in till för första gången, som ett av de 12 bästa lagen i Sverige. Det går av stapeln i Södertälje nästa helg och vi ställs inför otroligt tufft motstånd där i stort sett alla andra lag har elitspelare, vilket är både utvecklande och en härlig utmaning, avslutar Marie Saxne.

Kronan Block: Clara Nilsson Strömblad, Astrid Waldh, Maja Krstic och Hanna Jönsson
Foto: Marie Saxne
Kronan Tigers: Viola Saxne, Selma Axelsson, Minnea Wessberg, Greta Waldh och Alva Norstedt.
Foto: Marie Saxne
Kronan Spike: Emilia Saxne, Karla Filipovic, Ellen Wantzin, Ida Ekberg och Livia Sjunnesson
Foto: Marie Saxne

Till arkivet