100 år av svenskt modefotografi på museet

Foto: Ralf Turander
Foto: Ralf Turander

Mode och fotografering har alltid gått hand i hand. I en unik utställning visar nu Landskrona museum hur svenska modefotografer uppfattat och avbildat modet sedan 40-talet fram till idag. Ett 20-tal fotografer är representerade i utställningen som invigs på lördag med start klockan 14.00. Dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt medverkar.

Utställningen Fashion Exposed – 100 år av svenskt modefotografi visas till och med den 13 oktober. Här visas modefotografins olika uttryck upp med texter av dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt. Några modefotografer som presenteras är Sten Didrik Bellander, Georg Oddner, Hans Hammarskiöld, Kerstin Bernhard, Ralf Turander, Claes Lewenhaupt, Mattias Edwall, Sandra Freij och Carl Bengtsson.

”Modefoto handlar naturligtvis om manipulation. Hård marknadsföring av designmärken, påstådd status, märklig prestige, sexuellt laddade och dekadenta ungdomsideal som provocerar. Samtidigt är modefoto ett tyst språk, en konkret kommunikation, en specifik och utvecklad nyhetsförmedling. Modebildens uppgift blir att förstärka det vi anar, känner, kanske förkastar, ändå anammar och också förbrukar. Modebranschen är global, gigantisk och konjukturkänslig. Mindre glamorös men även mindre cynisk än många tror. Oupphörligt spännande i sin flexibilitet och kreativitet.” skriver Tonie Lewenhaupt i utställningskatalogen Fashion Exposed – 100 år av svenskt modefotografi.

Till arkivet