Ett eldorado för fotoboksentusiaster

De flesta fotografiska arbeten hamnar förr eller senare i en fotobok. Landskrona Fotos boksamling huserar i ett litet vackert rum i Tyghuset.

En guldgruva för fotoboksentusiaster har uppenbarat sig i Tyghuset. Landskrona Foto håller som bäst på att inreda sitt nya referens- och forskningsbibliotek i ett av de mindre kontorsrummen alldeles i anslutning till den stora permanenta utställningslokalen.

En tjusig nytillverkad vitlaserad bibliotekshylla i ask fyller långsidan av rummet. Jenny Lindhe, curator och ansvarig för organisationens fotografiska samlingar håller som bäst på att fylla hyllan med 1000 fotoböcker.
– I dagsläget har vi någonstans mellan 4000–5000 böcker. Alla kommer att katalogiseras och vara sökbara via Landskrona stadsbiblioteks databas. Det rör sig dock inte om böcker för hemlån utan man kommer att få sitta här och titta i dem, säger hon och funderar på om det samtidigt ska gå att få sig en fika.

2000 av böckerna kommer från Per Hemmingssons samling. Här finns allt från en svensk handbok i fotografering från 1864 fram till de allra senast utgivna fotoböckerna världen runt.
– Vår samling utökas successivt. Vi har köpt in en del men de flesta kommer från olika donationer, säger Jenny Lindhe.

 

Till arkivet