Annons

Bröd från Landskrona satte världsrekord

Till slut kunde kollegorna Anders Jonebring, Torbjörn Lilliebjelke och Stian Hvaal Møller pusta ut och betrakta sitt tortillatorn med vetskapen om att det nuvarande världsrekordet hade slagits.

Vi noterar att det i veckan sattes ett nytt världsrekord i Mölndal. Dock med stark koppling till Landskrona, då det handlade om att stapla tortillias så högt som möjligt. Det runda mexikanska brödet bakas som bekant i Landskrona på Santa Marias anläggning på Kronan,

Annons
 

För två år sedan lyckades man i England stapla tortillia till en höjd av på 68,6 centimeter.
I måndags slogs detta med nära nog 8 centimeter. Det nya rekordet lyder på 76,5 centimeter.
– Nej det låter ju inte så högt. Vi trodde att det skulle vara en enkel match, men tortillorna är mjuka och när de läggs på hög börjar det svaja när man nått cirka 50 cm. Så det var en nagelbitare på slutet, säger Eva Berglie, kommunikationschef på Paulig Foods, vilka äger varumärket Santa Maria. Företaget kommer nu att ansöka om att få världsrekordet officiellt godkänt.

375 stycken 10-tums tortillor gick åt i försöket, dessa kommer nu att ätas upp.
– En viktig vision i vår hållbarhetsstrategi är noll matsvinn och de senaste fyra åren har vi minskat svinnet i vår egen verksamhet med 40 procent, säger Eva Berglie.

Nästan två miljoner tortillias om dan
Varje år bakar man 585 miljoner Santa Maria-tortillas i fabriken i Landskrona. Hade dessa lagts kant mot kant hade de räckt tre varv runt jordklotet.

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser