Minnen och fiktion inleder på Pumphuset

Thomas Muller inleder utställningarna på Pumphuset 2019. Ett av verken heter Konstnären och den tala ett ganska tydligt språk.
Thomas Muller inleder utställningarna på Pumphuset 2019. Ett av verken heter Konstnären och den talar ett ganska tydligt språk.

På lördag drar vårsäsongen igång för Borstahusens Konstförening och som vanligt arrangerar föreningen sina utställningar i konsthallen på Pumphuset. Först ut är Halmstadkonstnären Thomas Muller som personligen är på plats under vernissagen.

Det är cirka 30 verk som pryder väggarna i konsthallen på Pumphuset inför årets första utställning. Det är Thomas Muller, som efter ett flertal år utomlands, i Stockholm och Göteborg, är tillbaka i sin födelsestad Halmstad och där han fortsatt att skapa tavlor och objekt.
– Jag började, för många år sedan min konstnärliga bana som dekormålare och väggmålare. Jag har utbildat mig ibland annat Oslo och efter tre år i Norge mellanlandade jag under en tioårsperiod i Stockholm och sedan Göteborg innan kosan styrdes till Halmstad. Där byggde jag ett galleri och ateljé i Edenberga men nu är jag tillbaka i min gamla miljö på Viktoriagatan i födelsestaden, säger konstnären och förklarar sitt tänkande gällande tavlorna som hänger på Pumphuset.
–  Det är minnesbilder blandade med fiktion. Utställningen är ett minne av monument från olika tider, därav namnet Tempus Monimenta som egentligen betyder tidsmonument.

Thomas Muller har ställt ut i Göteborg, Stockholm, Oslo, Halmstad, med mera och hans konst finns representerad i såväl offentliga miljöer som flertal privata samlingar. Hans konstnärsbana började på allvar för cirka 30 år sedan. Thomas Muller blev konstnär på heltid i 30-årsåldern, efter att ha provat på olika yrken. Han jobbar i flera tekniker såsom skulptur, objekt med mera.

På flera av hans tavlor sitter objekt. På ett av verken finns en leksaksbil och på ett annat sitter en frökapsel eller ett verktyg.
– Jag är en samlare och hittar alltid prylar på loppisar och i ödehus. Plötsligt leder ett objekt till en tanke som sedan resulterar i en tavla. Det kan vara egna minnen som dyker upp. Men det kan också vara ren fiktion. Jag vill egentligen inte påverka betraktarna för mycket. De får skapa egna bilder, exempelvis genom att titta på en gammal tapet eller något annat objekt och sedan plocka fram egna minnen från sitt egna förflutna.

Utställningen med Thomas Muller har vernissage imorgon lördag den 16 februari mellan klockan 12.00 och 16.00 med invigning klockan 13.00. Utställningen pågår till och med den 31 mars. Pumphusets Konsthall är öppen: tisdag-fredag 12.00-17.00 och lördag-söndag 13.00-16.00.

Thomas Muller använder såväl olja som akryl i sina konstverk. Allt för att skapa djup. Han är inte heller rädd för att använda färger.
Kärlek är ett återkommande tema i den konst som Thomas Muller hänger ut på Pumphuset.

Till arkivet